Italiaans parket opent onderzoek wegens doodslag na lawineramp

In Italië heeft het parket een vooronderzoek geopend naar de lawineramp in de Abruzzen, waarbij nu al zeker 4 doden zijn geteld. De procureur wil nagaan of bepaalde verantwoordelijken zich al dan niet schuldig hebben gemaakt aan onvrijwillige doodslag. Zo was er op voorhand een lawinewaarschuwing uitgevaardigd, en kwam de reddingsactie achteraf volgens getuigen maar traag op gang.

De lawine sloeg eergisteren in de namiddag toe, ergens tussen 16.30 en 17.40 uur. Het luxehotel Rigopiano raakte daarbij haast helemaal bedolven onder de sneeuwmassa. Op dat moment waren er zo'n 22 gasten en een 10-tal personeelsleden aanwezig. Kennelijk waren de meeste hotelgasten op dat moment verzameld op de benedenverdieping. Daar stonden ze al even te wachten om geëvacueerd te worden, nadat de regio in de uren daarvoor was getroffen door een een reeks aardbevingen.

Maar de sneeuwruimers - die de ondergesneeuwde wegen vrij moesten maken - lieten op zich wachten. Bovendien was er al enkele dagen eerder een lawinewaarschuwing niveau 4 (op een maximum van 5) uitgevaardigd in het bergmassief. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa onderzoekt de procureur nu of de lawinewaarschuwing correct werd nageleefd, en of er niet eerder geëvacueerd had moeten worden.

Bovendien komt er ook steeds meer kritiek op de reddingsactie nadat de lawine had toegeslagen. Pas rond 4.40 uur in de volgende ochtend konden de eerste reddingswerkers het hotel bereiken. Volgens hen ondervonden ze erg veel moeite met het onherbergzame gebied en de pakken sneeuw. Maar sommige getuigen vertellen dat de reddingswerkers ook erg laat in actie zijn geschoten en dat de noodoproepen aanvankelijk niet au sérieux werden genomen. Dat laatste ontkennen de reddingswerkers. 

Vier doden

Intussen wordt de hoop om nog levenden vanuit het deels verwoeste hotel te halen met de minuut kleiner. Reddingswerkers zijn de hele nacht in de weer geweest, maar er zijn nog steeds zo'n 25-tal mensen vermist, onder hen ook enkele kinderen.

Drie lichamen zijn al geborgen, een vierde dode is gelokaliseerd en geïdentificeerd. Volgens Italiaanse media zijn de meeste slachtoffers Italianen. Er zou ook een Zwitser en iemand met de Roemeense nationaliteit onder de vermisten zijn. Twee mensen konden wel worden gered.

De omstandigheden van de reddingsoperatie zijn overigens bijzonder moeilijk, er is er bijvoorbeeld gevaar voor een nieuwe lawine. Bovendien is het getroffen hotel - dat door de lawine zo'n 10 meter uit de fundamenten is verplaatst - deels ingestort.