Laatste moment van Obama aan het Witte Huis vastgelegd door Pete Souza

Na acht jaar zwaait Barack Obama het Witte Huis vaarwel. Al die tijd heeft huisfotograaf Pete Souza de belangrijkste momenten van Obama's presidentschap vastgelegd. En ook de finale momenten van de intussen ex-president aan het Witte Huis werden gefotografeerd.

Obama verliet Washington per helikopter. Voor hij richting de luchtmachtbasis Andrews vloog, maakte Obama nog een laatste rondje boven het Witte Huis. En Pete Souza was er om dat moment nog voor de eeuwigheid vast te leggen.

Souza, die acht jaar lang Obama's huisfotograaf was, deelde het kiekje op zijn nieuwe Instagramaccount. Het account dat hij had tijdens Obama's presidentschap werd immers inmiddels - net als alle andere officiële accounts - gearchiveerd door het National Archives and Records Administration. Het is evenwel niet verloren gegaan, maar terug te vinden op Instagram onder de naam @petesouza44. Gedurende zijn tijd als Witte Huisfotograaf heeft Souza maar liefst 2 miljoen beelden genomen. Een ongeëvenaard visueel archief van een presidentschap. 

Wie zijn opvolger wordt, en of hij zelfs een opvolger krijgt, is nog niet geweten. Als Trump geen fotograaf aanstelt, breekt hij met een decennialange traditie. 40 jaar geleden was Lyndon B. Johnson de eerste om een huisfotograaf in dienst te nemen.

Bekijk hier de laatste uren van Obama in het Witte Huis door de lens van Souza