Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

LIVEBLOG: Herbeleef de eedaflegging van Donald Trump

Donald J. Trump is sinds vandaag officieel de 45e president van de Verenigde Staten. Na een traditionele kerkdienst legde hij om 18 uur de eed af tijdens de inauguratieplechtigheid op Capitol Hill in Washington D.C. In een felle speech beloofde hij dat het voortaan alleen nog "America first" zal zijn.

  • Rond Capitol Hill waren enkele honderdduizenden mensen verzameld voor de eedaflegging.
  • In de straten van Washington D.C kwamen groepjes demonstranten in aanvaring met de politie.
  • In zijn toespraak kondigde Trump aan dat hij een "America first"-beleid zal voeren. "We zullen Amerika opnieuw groots maken."
  • Voor een volledig overzicht van deze historische dag in de Amerikaanse geschiedenis: lees hier ons overzichtsartikel.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Herbeleef: Trump legt eed af

Donald Trump keert als president naar het Witte Huis terug

De ceremonie op de  trappen van het Capitool is afgelopen. President Trump en zijn familie keren naar het Witte Huis terug. Oud-president Barack Obama en zijn gezin vertrekken op vakantie. Ook Trump neemt meteen een weekend vrij.

Daarmee sluiten we deze liveblog af. U kunt het nieuws verder volgen in onze artikels.

De eerste reactie van onze commentatoren

Bert De Vroey: "Ik heb zinnen gehoord die letterlijk uit de campagnetoespraken kwamen. Het was ook dezelfde toon. Je zou toch verwachten dat hij wat meer verzoenende taal zou spreken."

Björn Soenens: "Helemaal vintage Trump. Nog feller dan anders. Volledig isolationistisch. Amerika, Amerika, Amerika."

Trump besluit speech met zijn kenmerkende slogan

De laatste woorden van Trump klinken heel bekend in de oren. "We zullen Amerika opnieuw sterk maken, we zullen amerika welvarend maken, we zullen Amerika trots maken en ja, samen zullen we Amerika groots maken (make America great again)."

Enkele opvallende passages uit de toespraak van Trump:

Vanaf vandaag is het alleen nog: "America first". Ik zal voor jullie vechten met elk been in mijn lijf.

Jarenlang hebben we de grenzen van andere landen verdedigd, zonder die van ons te verdedigen. We hebben andere landen rijk gemaakt, terwijl onze welvaart wegkwijnde.

De radicale islam zullen we bevechten en volledig van de aarde wegvagen.

Ik zal voor jullie vechten met elke ademtocht in mijn lichaam en ik zal jullie nooit teleurstellen. Amerika zal opnieuw winnen als nooit tevoren. We zullen onze jobs terugbrengen, onze grenzen, onze welvaart en onze dromen.

Trump: "Dit is jullie moment"

Vandaag dragen we niet alleen de macht over aan een nieuwe president, maar we dragen ook de macht over van de elite in Washington aan jullie, het Amerikaanse volk. Dit moment is jullie moment, het hoort toe aan jullie: iedereen die hier is en iedereen die thuis aan het kijken is.

Donald Trump is officieel de nieuwe Amerikaanse president

Donald Trump heeft de eed afgelegd. Ook hij deed het vlot en zonder versprekingen. Trump mag zich nu officieel de nieuwe Amerikaanse president noemen. Het publiek applaudisseert. De kersverse president begint nu aan zijn toespraak.

AFP or licensors

Mike Pence heeft de eed afgelegd

Mike Pence heeft de eed afgelegd als de nieuwe vicepresident. Dat gebeurde feilloos en zonder haperingen. HIj krijgt felicitaties van Trump, die zo meteen zelf aan de beurt is.

De nog levende oud-presidenten zijn aanwezig op de ceremonie, op George H.W. Bush na. De voormalige president ligt momenteel in het ziekenhuis.

FOTO: Zo maakte Trump zijn intrede

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het is zover: de ceremonie begint

Het is zover: Donald J.  Trump heeft plaatsgenomen op de tribune voor het Capitool. De ceremonie kan nu beginnen. Nog enkele minuten en hij is de nieuwe president van de VS. Ook zijn vicepresident Mike Pence tekent present.

FOTO: Michelle Obama kreeg een  mysterieus cadeautje van Melania

De Trump-kinderen zitten klaar voor het grote moment

De vijf kinderen van Donald Trump hebben plaatsgenomen op de tribune. Het gaat om Donald junior, Ivanka, Eric, Tiffany en Barron.

De politie houdt groepjes demonstranten weg van Capitol Hill

Donald Trump en Barack Obama vertrekken naar het Capitool

Björn Soenens staat klaar aan Capitol Hil:

Er zijn zeker al enkele honderdduizenden mensen toegekomen. Maar of het er nu 500.000 of 800.000 zijn, dat valt nog niet te zeggen. Er heerst een soort picknicksfeer. Ik heb nog niets gemerkt van rellen of onrust.

Manifestanten blokkeren ingangen tot "the mall"

In Washington blokkeren manifestanten verschillende ingangen tot "the mall", het plein voor het Capitool waar mensen samenstromen om de inauguratie van Donald Trump bij te wonen. Elders in de stad hebben vandalen etalages ingeslagen en andere vernielingen aangericht.

De aller-allerlaatste tweets van president Obama

De presidentiële twitteraccount @POTUS komt nu in handen van de nieuwe president. Velen vragen zich af of hij zijn bekende agressieve Twitterstijl gaat veranderen nu hij effectief tweet als president.

De Clintons komen aan bij Het Capitool

Bill en Hillary Clinton zijn aangekomen bij het Capitool. De oud-president en de verliezende presidentskandidate wonen -zoals de traditie het vereist- de inauguratieplechtigheid bij.

We frissen uw geheugen even op: het parcours van Donald J. Trump

Video player inladen ...

Correspondent Björn Soenens volgt de inauguratie voor VRT NWS. Hij heeft alvast wat Trump-aanhangers gespot met de bekende "Make America Great Again"-petjes.

Donald Trump Jr. en zijn gezin zijn aangekomen

Greenpeace protesteert: "Bouw bruggen, geen muren"

AFP or licensors

FOTO: Het oude en het nieuwe presidentiële koppel

Donald Trump en Melania komen aan bij het Witte Huis

Trump en zijn familie wonen kerkdienst bij

Donald Trump, zijn echtgenote Melania en de rest van zijn familie hebben de religieuze dienst bijgewoond in de Saint John's church vlak bij het Witte Huis. Ook de toekomstige vicepresident Mike Pence en zijn gevolg waren erbij.

Trump: "Vandaag begint het allemaal"

FOTO: Toeschouwers stromen toe op "the mall" voor het Capitool