LIVEBLOG: Herbeleef hier de inauguratie van Donald Trump

In deze liveblog volgden we hoe Donald Trump de eed aflegde als 45e president van de Verenigde Staten.
AFP or licensors

18.45 uur: Obama's vertrekken met helikopter

Barack en Michelle Obama zijn samen met de helikopter uit Washington vertrokken. Zij gaan nu even op reis.

18.35 uur: Ook Twitteraccounts zijn overgedragen

Nu Donald Trump officieel de eed heeft afgelegd als president van de VS, is ook het Twitteraccount @Potus (President of the United States) overgedragen van Barack Obama's team naar het team van Donald Trump.

18.10 uur Donald Trump speecht

Op dit moment houdt Donald Trump zijn eerste speech als nieuwe president van de VS. Hij zegt daar onder meer dat hij de macht wil teruggeven aan het volk en dat vanaf nu alleen het principe "Amerika eerst" geldt. Lees hier meer over de speech.

18 uur: Donald Trump legt eed af

Donald Trump heeft zonet de eed afgelegd. Hij is nu de nieuwe president van de VS. Zoals de traditie voorschrijft, volgden verschillende kanonschoten. Trump houdt nu een speech.

17.53 uur: Mike Pence legt de eed af als vicepresident

Mike Pence heeft de eed afgelegd als vicepresident van de VS. Hij volgt Joe Biden op. Na de eedaflegging kreeg hij felicitaties van Barack Obama en Donald Trump. Die laatste legt zo meteen de eed af. Hij wordt zo de nieuwe president van de VS.

17.30 uur Donald Trump komt podium op

Donald Trump komt het podium op waar hij straks de eed aflegt als president van de VS. Hij steekt zijn duim op voor de camera's. Even daarvoor kwam Mike Pence, die straks vicepresident wordt, het podium op.

17.26 uur: Barack Obama en Joe Biden gaan het podium op

President Barack Obama en vicepresident Joe Biden zijn samen het podium opgegaan waar straks Donald Trump de eed aflegt. Obama nam zijn tijd om de familie van Trump te begroeten.

17.03 uur: Donald Trump en Barack Obama aangekomen bij Capitol Hill

Donald Trump en Barack Obama zijn samen met hun families aangekomen bij Capitol Hill, waar straks de eedaflegging plaatsvindt. Trumps familie neemt alvast plaats op het podium waar het straks allemaal gaat gebeuren.

 

AFP or licensors

16.54 uur: Barack Obama verlaat het Witte Huis definitief

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nu definitief het Witte Huis verlaten. Straks trekt Donald Trump erin.

16.39 uur: Manifestanten aanwezig

Manifestanten blokkeren verschillende ingangen tot "the mall", het kilometerslange plein voor het Capitool waar mensen samenstromen om de inauguratie van Donald Trump straks bij te wonen. Elders in de stad werden ramen ingegooid. Ook gisteravond was er al heel wat protest.

16.19 uur: Hillary en Bill Clinton aangekomen

Ook Hillary en Bill Clinton zijn aangekomen aan het Capitool om de inauguratie van Donald Trump bij te wonen. De Democrate Hillary Clinton verloor de verkiezingen van de Republikein Donald Trump.

AFP or licensors

15.44 uur: Donald Trump komt aan bij Witte Huis

Donald en Melania Trump zijn bij het Witte Huis aangekomen. Ze werden er ontvangen door Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Michelle verwelkomde Melania met een knuffel, Melania had dan weer een cadeautje mee voor Michelle. Barack zei op zijn beurt aan Donald dat het goed was om hem te zien. De vier poseerden samen voor enkele foto's. Nu gaan ze samen koffie drinken, maar daar is de pers niet bij aanwezig.

Barack Obama had even voor de aankomst van Trump voor het laatst plaatsgenomen in de Oval Office, waar hij een brief heeft achtergelaten voor zijn opvolger.

15.03 uur: Toeschouwers stromen toe op "the mall" voor het Capitool

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

14.42 uur: Trump en zijn familie komen aan bij de kerk

Donald Trump, zijn echtgenote Melania en de rest van zijn familie zijn aangekomen aan de Saint John's church vlak bij het Witte Huis voor een religieuze dienst. Ook de toekomstige vicepresident Mike Pence en zijn gevolg wonen die bij.

14.33 uur: Protest tegen Trump

Uit protest tegen Donald Trump hebben manifestanten de beroemde Tower Bridge in Londen met grote banners bekleed. "Act now!" en "Build bridges not walls", staat er te lezen.

Ook in Berlijn komen vandaag mensen op straat tegen Donald Trump. Aan het Gedenkstätte Berliner Mauer hebben leden van Greenpeace met letters de boodschap "Mr. president, walls divide, build bridges!" gevormd, een verwijzing naar de plannen van de nieuwe Amerikaanse president om een muur op de grens tussen de VS en Mexico te bouwen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
AFP or licensors