Manifestanten verstoren inauguratie Trump

In Washington zijn relletjes uitgebroken met enkele honderden manifestanten die protesteerden tegen de inauguratie van Donald Trump. Andere betogers blokkeerden verschillende ingangen tot "the mall", het plein voor het Capitool waar mensen samenstroomden voor de inauguratie van Trump. 90 mensen werden gearresteerd.

Net voor het begin van de eedaflegging van Trump op Capitol Hill raakten betogers, velen helemaal in het zwart gekleed, slaags met de ordediensten. Enkele honderden betogers gooiden met stenen en voorwerpen naar de massaal opgetrommelde politie. Daarbij zijn verschillende ramen van winkels en auto's gesneuveld. De politie reageerde met traangas.

Eerder hadden demonstranten van de protestbeweging Disrupt J20 verschillende toegangen tot het plein voor het Capitool geblokkeerd. Er vormden zich lange rijen wachtenden. Minstens 90 manifestanten werden door de politie gearresteerd.

De manifestanten protesteerden tegen de uitspraken van Trump over vrouwen, illegale immigranten en moslims. "We hebben heel wat mensen met een diverse achtergrond die tegen het Amerikaanse imperialisme zijn, en wij hebben het gevoel dat Trump op dezelfde weg wil doorgaan", aldus betoger Alli McCracken.

Met niet mis te verstane boodschappen maakten de betogers duidelijk wat ze van de nieuwe president vinden: "Fuck Donald Trump" en "Who's streets? Our streets!" zijn enkele van de gebruikte leuzen.

Wereldwijd protest

Ook in de rest van de wereld is er protest tegen de nieuwe Amerikaanse president Trump. De milieubeweging Greenpeace maakte dat onder meer in Berlijn en Brussel duidelijk met grote spandoeken. In Brussel ontrolde Greenpeace een spandoek met het opschrift "Bridges not walls".

Jean-Yves Leblon

Nog in Brussel zijn een duizendtal mensen op straat gekomen tegen de nieuwe Amerikaanse president. Het ging om een initiatief van de organisaties Climat et Justice sociale en de vrouwenbeweging Lights4Rights!.

"From Brussels to the world, our voices will be heard", riepen de manifestanten op het plein voor de Muntschouwburg. Ze brandden ook kaarsjes en zongen samen "Image" van John Lennon. De organisaties achter de betoging riepen hiertoe op, omdat de visie van Donald Trump totaal haaks staat op die van hen.

Londen

Ook in Londen was dezelfde boodschap te lezen. De beroemde Tower Bridge in Londen werd met grote banners bekleed. "Act now!" en "Build bridges not walls", staat te lezen. Ook elders in de stad zijn banners opgehangen met boodschappen als "Migrants welcome here" en "Migration is older than language".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Waarschuwingen

De Amerikaanse ambassades in verschillende landen hebben gewaarschuwd voor mogelijk gewelddadig protest tegen de inauguratie van Donald Trump. Het gaat onder meer om Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Griekenland, Denemarken, Chili, Haïti, Paraguay en de Filipijnen. Amerikanen in die landen wordt aangeraden om weg te blijven van de ambassades.