Michel kijkt Trump "koelbloedig en professioneel" tegemoet

Premier Charles Michel (MR) roept op tot koelbloedigheid en professionalisme, in de aanloop naar de eedaflegging van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Mogelijk komt de nieuwe bewoner van het Witte Huis dit jaar reeds naar ons land, wanneer in Brussel een NAVO-top plaatsvindt.

"We moeten de verkiezingen respecteren", stelde premier Michel toen hij vandaag na afloop van de ministerraad werd gevraagd om een commentaar bij de eedaflegging.

Wat voor ons land belangrijk is, zijn de relaties tussen België en de Verenigde Staten, aldus de eerste minister. Hij keek ook naar het Europese niveau. Het is nog afwachten hoe Trump zich zal positioneren, maar premier Michel wees ook op andere uitdagingen, zoals de start van het onderhandelingsproces over de brexit en de gebeurtenissen in Libië, Syrië en Rusland.

"We hebben meer dan ooit nood aan een duidelijk Europees project met twee duidelijke prioriteiten", meent Michel. Die prioriteiten zijn enerzijds economische groei en jobcreatie en anderzijds de veiligheid. "We mogen niet uitsluitend hopen dat anderen buiten de Europese Unie (lees: de VS) de veiligheid zullen verzekeren", luidde het.