Nationale Loterij betaalt recordbedrag uit aan winnaars

De Nationale Loterij heeft in 2016 ruim 865 miljoen euro uitbetaald aan winnende spelers. Dat is een absoluut record, zo meldt de loterij. Negenendertig Lotto-winnaars staken minstens 1 miljoen euro op zak. De grootste winst ging naar een Euro Millions-winnaar, in een klap 168 miljoen euro rijker werd.

Over alle spellen heen, spreekt de loterij van "216 grote winnaars". Meer dan 66 miljoen mensen wonnen vorig jaar een spel.

"We hebben met 865,5 miljoen euro een historisch recordbedrag uitbetaald aan de winnaars. Dat is een forse stijging tegenover vorig jaar, want toen was dat zowat 663 miljoen euro", zegt gedelegeerd bestuurder Jannie Haek.

De verklaring ligt volgens hem bij "toeval, eigen aan het metier", vooral dankzij twee heel grote winnaars van Euro Millions en verschillende winnaars van de Lotto-jackpot op het einde van het jaar. "Laat ons zeggen dat het toeval onze spelers deze keer héél gunstig gestemd was."

Recordomzet, ondanks aanslagen

De omzet van de Nationale Loterij is het voorbije jaar gestegen naar 1,183 miljard euro, tegenover 1,173 miljard in 2015. De Belgen hebben in 2016 meer dan 214 miljoen keer een spel van de nationale loterij gekocht. 86,3 procent van de verkoop werd in de fysieke verkooppunten gerealiseerd. De daling van de verkoop in de fysieke punten begint zich te stabiliseren. 11,8 procent van de omzet werd reeds via het internet binnengehaald.

Euro Millions, dat in 2016 vernieuwd werd, was goed voor 36 procent van de omzet en werd zo weer iets groter dan de klassieke Lotto (34 procent). Krasbiljetten en e-games vertegenwoordigen 20 procent van de omzet. De Nationale Loterij gaat dit jaar de Presto- en Subitoproducten vernieuwen en bereidt ook een vernieuwing van Lotto in 2018 voor.

"2016 was een goed jaar: de hervormingen worden gesmaakt, met Euro Millions en My Bonus, en ook instantproducten zoals de krasbiljetten waren populair", zegt Haek daarover.

De aanslagen in Zaventem en Brussel hadden wel een duidelijke negatieve impact op de verkoopscijfers, vooral in Brussel. Haek raamt die impact op 5 tot 10 miljoen euro.

In lijn met 2015 vloeide zowat 320 miljoen euro terug naar de staatskas (135 miljoen, de zogenaamde monopolierente) en subsidies voor maatschappelijke projecten (185 miljoen). Opmerkelijk: hier was er in vergelijking met 2015 een verschuiving van ongeveer 20 miljoen euro van het goede doel naar de aandeelhouder, de staat.