Net president en daar zijn de eerste petities al

Donald Trump is amper enkele uren president en op de vernieuwde webpagina van het Witte Huis zijn al enkele petities gestart. Amerikanen kunnen hun president immers om een officiële reactie vragen als hun vraag binnen de maand 100.000 handtekeningen kan verzamelen. De eerste petities gaan over zijn belastingsaangifte en belangenvermenging.

Amerikanen kunnen via een petitie een bepaalde problematiek op de agenda van het Witte Huis plaatsen. Als een petitie van op de website van het Witte Huis erin slaagt om 100.000 handtekeningen te verzamelen binnen de 30 dagen, dan is het Witte Huis verplicht om binnen de twee maanden met een officiële reactie te komen. Donald J. Trump is amper enkele uren president, toch zijn er al de eerste aan zijn administratie gerichte petities.

De eerste petitie eist de volledige vrijgave van de belastingsaangifte van de kersverse president. In de Amerikaanse politiek is het de gewoonte dat presidentskandidaten hun aangifte vrijgeven. Trump is de enige in decennia die dat niet heeft gedaan. Bij zijn eerste persconferentie in maanden liet hij vorige week optekenen dat hij het niet nodig acht om de aangifte nu nog vrij te geven, "want hij heeft de verkiezingen gewonnen".

Een tweede petitie gaat over belangenvermenging en vraagt dat alle bezittingen en bedrijven van de president in een speciaal fonds worden ondergebracht. Op dezelfde persconferentie vorige week had Trump zijn advocate laten uitleggen dat hij volledig afstand neemt van zijn bedrijven en dat zijn kinderen de zaken overnemen. De aanvrager van de petitie vindt echter dat dit niet ver genoeg gaat.

"Death star" en Justin Bieber

In het verleden heeft het petitiesysteem vreemde gevolgen gehad. Zo heeft voormalig president Barack Obama ooit officieel moeten reageren op de vraag om een "Death star" te bouwen, een ruimtestation zoals in de "Star Wars"-films. Ook op de petitievraag om de Canadese popster Justin Bieber het land uit te zetten is de administratie van Obama met een officieel antwoord moeten komen.