Ook Mechelen voert lage-emissiezone in

De stad Mechelen gaat tegen de zomer van 2018 een lage-emissiezone (LEZ) invoeren in de hele binnenstad. Dat heeft het schepencollege vrijdag beslist. Mechelen volgt daarmee het voorbeeld van Antwerpen, waar de meest vervuilende wagens vanaf 1 februari uit het stadscentrum geweerd worden.

De lage-emissiezone geldt al zeker voor de hele Mechelse binnenstad. Het schepencollege bekijkt in de komende weken of de zone later nog kan worden uitgebreid naar andere delen van het grondgebied of zelfs het hele grondgebied.

Volgens het kabinet van burgemeester Bart Somers (Open VLD) wordt het Antwerpse voorbeeld gevolgd "om te vermijden dat in elke stad andere regels ontstaan voor de dieselwagens die wel of niet worden toegelaten". Het valt nu af te wachten of er een domino-effect komt waarbij nog meer steden lage-emissiezones zullen invoeren.

Eerder hadden Brussel en Gent al aangekondigd dat ze een lage-emissiezone zullen invoeren. In Brussel zal dat ook al geleidelijk vanaf volgend jaar gebeuren en in Gent vanaf 2020. In Brussel de zone over het hele Hoofdstelijk Gewest zijn, in Gent in de zone 30 in de binnenstad.

Gisteren raakte nog bekend dat De Lijn oudere bussen, die niet aan de Antwerpse normen voldoen, vanaf 1 februari weghaalt uit de koekenstad en op het platteland gaat inzetten. Het was al langer bekend dat 34 lijnbussen zouden worden weggehaald, waar de bussen zouden worden ingezet, werd gisteren bekend: rond de stelplaatsen in Mol, Westerlo en Heist-op-den-Berg. Schonere bussen worden daar weggehaald om in Antwerpen te rijden.

Hierop kwamen er meteen boze reacties van verschillende burgemeesters op wier grondgebied de oude bussen zullen worden ingezet. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageerde op de kritiek door te beloven dat de vervuilende bussen op korte termijn vervangen zullen worden door nieuwe bussen.

Campagne

Ook Open VLD'ers Bart Somers en Gwendolyn Rutten, respectievelijk burgemeester van Mechelen en schepen van Mobiliteit in Aarschot, spaarden hun kritiek niet. "Als je uitlaatgassen gewoon een paar kilometer verschuift, welk milieuprobleem heb je dan opgelost?", stelden ze. Somers' reactie beperkte zich niet in woorden, maar werd vandaag ook meteen omgezet in daden, want zijn schepencollege besliste vandaag dus om ook in Mechelen al snel een lage-emissiezone in te voeren.

Om de Mechelaars te informeren over de nieuwe regels zal het stadsbestuur in de komende maanden een uitgebreide sensibiliseringscampagne opzetten, waarin Mechelaars geïnformeerd. Het stadsbestuur belooft om daarbij ook op zoek te gaan naar alternatieven voor minder mobiele mensen.

Meest gelezen