Schrijver Robert Anker overleden

De Nederlandse auteur en dichter Robert Anker is vanmorgen in Amsterdan overleden na een korte periode van ziekte. Dat heeft zijn uitgeverij Querido laten weten. Tot zijn bekendste werken horen "Een soort Engeland" (2001), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs in de wacht sleepte, en "Hajar en Daan", het werk dat zijn doorbraak betekende bij het grote publiek. Anker werd 70.

Anker debuteerde in 1979 met de dichtbundel "Waar ik nog ben", geïnspireerd op zijn jeugdjaren in het West-Friese dorp Oostwoud. Voor zijn poëzie kreeg hij de Jan Campert-prijs en de Herman Gorterprijs. Hij werd ook twee keer genomineerd voor de VSB poëzieprijs.

Voor zijn bekendste roman "Een soort Engeland" werd hij bekroond met de Libris Literatuurprijs. "Hajar en Daan", een roman waarin hij zijn ervaringen als leraar verwerkte, betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. Volgende week zou zijn nieuwste boek, "In de wereld" voorgesteld worden. Hij schreef ook recensies voor Het Parool. 

"Rob Anker was een vaste waarde in de literatuur: hij schreef vrijwel dagelijks, hij publiceerde met de regelmaat van de klok en wat hij publiceerde was steevast verrassend (want hij hield ervan zichzelf als schrijver en dichter steeds opnieuw uit te vinden) en erg goed", laat Annette Portegies, uitgever bij Querido weten in een mededeling.