Shia LaBeouf begint vierjarige anti-Trump livestream: "Hij zal ons niet verdelen"

"He will not divide us" -"Hij zal ons niet verdelen". Dat is de boodschap die Shia LaBeouf de komende vier jaar wil meegeven met zijn livestream-installatie. De timing is niet toevallig op de inauguratiedag van de nieuwe president. De "hij", dat is namelijk kersvers president Donald Trump.

Een menigte jongeren, waaronder acteur Jaden Smith, zoon van Will Smith, staat luidkeels te roepen voor een camera die gemonteerd staat aan het Museum of the Moving Image. Het is een project van acteur Shia LaBeouf en zijn partners Nastja Säde Rönkkö en Luke Turner. 

De opzet is simpel: het trio nodigt het publiek uit om de zin "he will not divide us" voor de camera te scanderen, zo veel en zo land als ze willen. Volgens de bijhorende site is het een vorm van "verzet of aandrang, oppositie of optimisme, dat geleid wordt door ieder individu en de gemeenschap". De installatie is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open en staat ook vermeld op de site van het museum.

Zolang Trump president is

De makers beweren dat het project vier jaar lang zal duren, of toch zolang Trump president is. Het is niet duidelijk welke maatregelen LaBeouf en co genomen hebben om ervoor te zorgen dat de camera intact blijft. Maar de makers hebben al wel wat ervaring met dit soort experimenten. Zo zetten ze eerder al #ELEVATE op poten, waarbij ze het publiek uitnodigden om hen te vervoegen op een 24 uur durende lifttrip. Ook #TakeMeAnyWhere en #AllMyMovies waren eerdere projecten.