Striptekenaar van "Jan, Jans en de kinderen" overleden

De Nederlandse striptekenaar en -scenarist Jan Kruis is overleden in zijn woonplaats Mantinge (Drenthe). De maker van de stripreeks "Jan, Jans en de kinderen" was al lange tijd ziek en stierf op 83-jarige leeftijd. Dat meldt een goede vriend van de familie.

De eerste "Jan, Jans en de kinderen", een strip met autobiografische elementen, verscheen op 12 december 1970 in het Nederlandse tijdschrift Libelle. Zijn dochter Leontine stond model voor Karlijn, zijn dochter Andra voor Catootje.

Kruis tekende de wekelijkse strip bijna 30 jaar lang. In 1999, na 1.139 afleveringen, ging hij met pensioen. Hij verkocht de rechten aan Sanoma. Een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werkt, nam het werk over.

In 2010, vlak nadat hij de Marten Toonderprijs had gewonnen, was het nog altijd de best verkopende strip van Nederland. Er werden 45.000 exemplaren per titel van verkocht.