Trump trekt protectionistische kaart: "Vanaf nu Amerika eerst!"

"Vanaf nu geldt nog één credo: Amerika eerst", zegt kersvers Amerikaans president Donald J. Trump in zijn inauguratiespeech, waarin hij vooral aangeeft dat de VS op zichzelf wil terugplooien. "Dit is geen machtswissel tussen twee presidenten, maar de wissel van de macht tussen Washington en het volk." Hij belooft het land opnieuw op te bouwen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De inauguratiespeech van Donald Trump wijkt weinig af van de toespraken die hij gaf tijdens zijn verkiezingscampagne. Wie had gehoopt dat de retoriek van Trump na zijn verkiezingsoverwinning wat zou bekoelen, komt van een kale reis terug. De nieuwe president steekt van wal door te stellen dat dit geen gewone machtswissel is tussen twee presidenten, maar "de machtswissel tussen Washington DC en het Amerikaanse volk". "We geven de macht terug aan de vergeten mannen en vrouwen van dit land."

Die verwijzingen naar de gewone man in de straat komt doorheen zijn hele speech voortdurend terug. De andere rode draad is de protectionistische kaart die hij als president wil trekken: "Voortaan is het credo van dit land: "Amerika eerst"", zegt hij vastberaden. "Gedaan met het verdedigen van andermans grenzen terwijl we geen geld hebben om onze eigen infrastructuur te onderhouden." Trump belooft om het land opnieuw op te bouwen.

""Amerika eerst" wordt de nieuwe visie die elke beslissing die ik neem -of het nu over handel, migratie of buitenlandse zaken gaat- zal sturen", zegt hij. "Ik zal altijd eerst aan de Amerikaanse werknemers en gezinnen denken." Trump belooft niet alleen jobs en welvaart terug te brengen naar de Verenigde Staten, maar ook het herstel van de Amerikaanse droom. "Dit kan met twee simpele regels: Koop Amerikaanse producten en neem alleen Amerikanen in dienst."

"Onze manier van leven zal schitteren. We zullen als voorbeeld gelden van de wereld", zegt hij voordat hij belooft om wereldwijd de radicale islam uit te roeien. Daarnaast heeft hij lovende woorden voor het leger dat alle Amerikanen zal beschermen. Al ligt de bescherming van de Verenigde Staten volgens Trump "bovenal in gods handen".

De kersverse Amerikaanse president hamert er ook meermaals op dat hij het land wil herenigen, wat wellicht niet evident zal zijn na de erg verdelende verkiezingen. "Of we nu zwart, bruin of blank zijn, we bloeden allemaal hetzelfde rode patriottische bloed", zegt hij plastisch. "We genieten allemaal van dezelfde vrijheid en groeten dezelfde Amerikaanse vlag." Trump eindigt zijn inauguratietoespraak -hoe kan het ook anders- met zijn campagneslogan: "We gaan Amerika weer great maken!"

Bekijk de integrale inauguratiespeech:

Meest gelezen