Wat is er met Loalwa Braz Vieira gebeurd na "Lambada"?

Loalwa Braz Vieira, de zangeres van de hit "Lambada", is gisteren verkoold teruggevonden in haar auto in Rio de Janeiro. Maar ze was geen eendagsvlieg. De Braziliaanse zangeres komt uit een muzikale familie. In Europa kennen we haar vooral van de danshit uit 1989, maar in Latijns-Amerika had ze een grote carrière.
Guzman/JLPPA

De zangeres wordt op 3 juni 1953 geboren in een middenklassegezin waarin muziek centraal staat. Haar vader Walter Lowal is dirigent van een orkest dat gespecialiseerd is in populaire deuntjes, haar moeder Diva Braz is een klassiek geschoolde pianiste. Muziek zit dus in haar bloed.

Ze leert piano spelen op haar 4e. Op haar 11e schrijft ze haar eerste liedje "Brave boy". Op haar 13e begint ze ook te zingen, haar nummers zijn steeds doordrongen van de Baziliaanse ritmes. Ze danst ook in een groep in haar buurt in Jacarepagua (Rio de Janeiro) en wordt gezien als een natuurtalent.

De zangeres wint snel verschillende prijzen en mag optreden in de meest prestigieuze zalen van Rio de Janeiro. Later gaat haar muziek meer jazzy klinken. Onder anderen Gilberto Gil en Caetano Veloso zijn fan en ze deelt met deze grote artiesten ook het podium en/of neemt er muziek mee op.

In 1985 beslist ze om in Parijs te gaan wonen. Ze wordt ingelijfd bij de Braziliaans-Franse groep Kaoma na een auditie waarbij er keuze was tussen 18 zangers tussen 19 en 25 jaar.

De "Lambada" komt uit in juni 1989 en betekent haar wereldwijde doorbraak. De single gaat in meer dan honderd landen zo'n 15 miljoen keer over de toonbank. Kaoma zou zich voor het nummer echter iets te veel laten inspireren hebben door "Llorando se fue" van de Boliviaanse groep Los Kjarkas. Er volgt een proces dat de Boliviaanse band wint, maar het nummer van Kaoma is dan al een wereldhit. Braz Vieira is van 1989 tot 1999 zangeres van Kaoma.

Ze treedt op in grote zalen als de Olympia en de Zenith in Parijs, het Waldorf Astoria en Madison Square Garden in New York en het Londen Palladium.

Kasteel en problemen met de fiscus

De tournee van Lambada met het album "Worldbeat" duurt vier jaar. ""Lambada" veroverde elk continent in zeer korte tijd", zegt ze daar zelf over in een interview. "Veel landen kregen de "Lambada"-koorts. Het was hard werken. Die vier jaren waren prachtig, maar ook lastig, vooral voor onze familie die ons amper zag." Veel mensen denken zelfs dat de zangeres Kaoma heet, zo wordt ze vereenzelvigd met de hit en de groep.

Het succes is dan ook niet altijd makkelijk te verteren. "Plots (na "Lambada", nvdr) had ze veel geld verdiend en was ze wereldberoemd", zegt Ricardo Vilas, een Braziliaanse zanger die tijdens de militaire dictatuur naar Frankrijk getrokken is. "Ze was niet voorbereid op het gigantische succes. In haar entourage doken duistere figuren op. Met het geld van de "Lambada" heeft ze een kasteel gekocht, maar nadien had ze problemen met de fiscus. Ze was toen ook samen met een bokser die haar sloeg", vertelt hij. "Maar ze was een zeer goede zangeres."

Ze blijft dan ook zingen. Na het succes van Koama met "Lambada" gaat Loalwa Braz Vieira solo. Ze componeert ook nummers voor de film "Le roi desperados" en is te horen in de Franse film "Dis-moi oui..." uit 1995 van Alexandre Arcady. In 1997 zingt Loalwa Braz Vieira nog "Samba e futebol", in aanloop naar het WK voetbal van 1998.

Opgenomen in Académie Française des Arts, Sciences et Lettres

Vooral in Latijns-Amerika blijft ze populair. In 2003 brengt ze het album "Recomençar" uit. In dat jaar wordt ze in Frankrijk opgenomen in L'Académie Française des Arts, Sciences et Lettres. "Ik was vereerd als zangeres en als schrijver", zei ze hierover. In 2011 brengt ze nog een nieuw solo-album uit: "Ensolarado". De zangeres blijft haar tijd verdelen tussen Frankrijk en Brazilië. "Ik heb in beide landen familie. Ik wissel af tussen de twee plaatsen, één voet hier en één voet daar."

Ook "Lambada" blijft voortleven. Zo verwerkt Jennifer Lopez het in 2010 in haar nummer "On the floor". Ook The Spice Girls verwijzen ernaar in hun single "Spice up your life" uit 1998.

Gisteren is Loalwa Braz Vieira verkoold teruggevonden in haar auto. De omstandigheden van haar dood zijn onduidelijk. Er zal een autopsie volgen. Volgens de Braziliaanse tv-zender Globo zouden er intussen drie verdachten gearresteerd zijn die geprobeerd zouden hebben de zangeres te beroven.

Bekijk hier een interview met de zangeres uit 2014: