Almaci haalt uit naar "profeten van de valse hoop"

Daags na de inhuldiging van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president is Groen-voorzitter Meyrem Almaci uitgevaren tegen de "valse profeten". "En er zijn veel profeten van valse hoop", zei ze op de nieuwjaarsreceptie van haar partij. "Zij die als oplossing voor morgen louter de angst opkloppen en de onrust aanwakkeren."
Nicolas Maeterlinck

Groen wil daarentegen een boodschap van hoop brengen. "We zijn het beu dat men hier het beeld ophangt van een rechts en pessimistisch land", zo zei federaal fractieleider Kristof Calvo. "Wij willen een boodschap van hoop geven, 2017 biedt een ongelooflijke kans om het vertrouwen in de politiek te herstellen."

Almaci haalde in haar speech enkele voorbeelden aan waar de partij dit jaar op wil inzetten. "De kmo's, de ruggengraat van onze economie, happen naar adem. Verlaag de vennootschapsbelasting en sluit alle achterpoortjes voor de grote spelers", zo moedigde ze de minister van Financiën aan. "Mensen die op een burn out afstevenen en ongelukkig zijn in hun job? Geef hen toch de kans om zich te heroriënteren met tijdelijke steun."

Ook over de lokale verkiezingen, die er binnen anderhalf jaar aankomen, denkt de partij na. Waar Vlaams Belang zaterdagochtend nog liet verstaan om financiële redenen op een beperkt aantal gemeenten te zullen focussen, wil Groen breed gaan. "Wij hebben goede ideeën, dus we hebben minder geld nodig dan Vlaams Belang", zei Calvo.

Vlaams fractieleider Björn Rzoska lichtte al een tipje van de sluier over de thema's voor de lokale verkiezingen. "Die zullen voor ons onder meer om mobiliteit en open ruimte draaien", zei hij. "In mijn gemeente, Lokeren, zijn er nu bijvoorbeeld plannen om het laatste stukje open ruimte in het centrum in te nemen. Dat mogen we niet laten gebeuren."

Over streefcijfers laat de partij zich voorlopig niet uit, "maar we voelen dat we in de grote steden opnieuw een stap vooruit kunnen zetten", zei Calvo. "Het is ook geen toeval dat we onze nieuwjaarsreceptie hier in Gent houden. Met een kleine duizend aanwezigen is er meer volk dan vorig jaar en er komen elke week nieuwe leden bij", zo besloot hij.