Antwerpse "botinnekes" verdwijnen begin volgend jaar

Het team van "bottinekes", zoals het Antwerpse Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse politie genoemd wordt, wordt opgedoekt. De leden van het bijzondere politieteam zullen vanaf begin 2018 ondergebracht worden bij de federale politie. Het nieuws staat vandaag in de Gazet van Antwerpen en wordt bevestigd aan onze redactie. De beslissing is het gevolg van lange gesprekken tussen de lokale en federale politie.

"Door deze verandering hebben we in de stad Antwerpen de garantie dat een POSA-team inzetbaar is", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Dat team, dat vanuit de voormalige rijkswachtkazerne op de Boomsesteenweg zal opereren, heeft meer bevoegdheden dan BBT had.

Bij bepaalde interventies moesten de "botinnekes", zo genoemd vanwege hun schoeisel, wachten op hun federale collega's. "En we hadden niet altijd de garantie dat de POSA beschikbaar was", legt Bruyns uit.

Jonathan Jacob

De BBT'ers zullen voor hun overstap naar de federale politie een extra opleiding krijgen. Hun loon blijven ze wel krijgen van de politie van Antwerpen.

De bottinekes zijn vooral bekend om hun interventie in een politiecel in Mortsel in 2010. Toen overleed Jonathan Jacob. Zeven leden van het BBT zijn daarvoor veroordeeld tot vier maanden met uitstel. De zaak wordt nu behandeld in beroep. Volgende maand valt normaal gezien de uitspraak.