De eerste pennentrek van president Trump viseert Obamacare

Donald Trump heeft na zijn inauguratie al meteen zijn eerste decreet ondertekend. De nieuwe president van de VS draagt daarin de departementen en agentschappen op om het financiële gewicht van Obamacare te verlichten. Een eerste stap in de afschaffing van de ziekteverzekeringswet van de vorige president.

Het decreet betekent concreet dat de betrokken autoriteiten de vrijheid krijgen om "ongewenste financiële lasten" van Obamacare voor staten, individuen, verzekeraars of medische instellingen tot "een minimum te beperken". Op die manier wordt het financiële gewicht van de verplichte ziekteverzekering lichter gemaakt tijdens de transitieperiode naar de afschaffing en vervanging ervan, klinkt het.

Met de ondertekening van zijn eerste "executive order" zet president Trump zo een eerste stap naar zijn belofte om Obamacare in te trekken, meteen een sterk signaal vanuit de Oval Office. Uiteindelijk kan wel enkel het Congres Obamacare officieel annuleren. Aangezien de Republikeinen echter in beide kamers van het Congres de meerderheid hebben, is de kans groot dat dat zal gebeuren.

#MakeAmerikaSickAgain

De Affordable Care Act uit 2010 moest ervoor zorgen dat alle Amerikanen een ziekteverzekering konden afsluiten. De wet wordt gezien als een van de grootste verwezenlijkingen van ex-president Barack Obama, maar de Republikeinen zijn tegen Obamacare gekant vanwege de hoge kosten en administratieve last de wet met zich meebrengt.

De ziekteverzekering van Obamacare dekt 20 miljoen Amerikanen. Trumps beslissing in zijn eerste executive order gaf meteen aanleiding tot veel kritiek. Op de sociale media werd prompt de hashtag #MakeAmericaSickAgain (maak de VS opnieuw ziek) in het leven geroepen.

"Waar moet ik mijn handtekening zetten?"