Derk Jan Eppink: "Trump neemt het op voor het vergeten volk"

Voor publicist en columnist Derk Jan Eppink lijkt de inauguratietoespraak van Donald Trump erg op de toespraken die hij tijdens de campagne heeft gehouden. Volgens Eppink neemt Trump het op voor het "vergeten volk", zijn verarmde aanhangers uit staten met een hoge werkloosheid die de Democraten volgens hem uit het oog zijn verloren.

"Hij gaat door met zijn script, zoals verwacht", zegt Derk Jan Eppink, die zelf in de VS woont. "Ik denk dat hij een toespraak voor zijn achterban heeft gehouden, want zijn toespraak lijkt op zijn toespraken tijdens zijn campagnetournee."

Blijkbaar heeft Donald Trump zijn toespraak zelf geschreven. "Het was weinig prozaïsch. Het waren eigenlijk campagneslogans. Hij neemt het op voor het vergeten volk", zegt Eppink, die in het verleden nog Europees Parlementslid voor de libertaire LDD van Jean-Marie Dedecker is geweest. "Ik denk dat dit de geschiedenis zal ingaan als de vergeten-volktoespraak."

Dat "vergeten volk" is volgens Eppink de kern van zijn aanhang. Mensen uit staten als Ohio, Michigan of Pensylvania, de zogenoemde "Rust Belt" waar veel industrie ter ziele is gegaan en waar veel werkloosheid heerst. "Die mensen stemden vroeger op de Democraten, maar de Democraten zijn die mensen vergeten."

Eppink erkent dat het "America First" van Trump gevolgen voor de buitenlandse politiek zal hebben. "Deze president verschilt van zijn voorgangers en dat leidt zonder twijfel tot conflictpunten."

"Normaal zingt een president die aantreedt een toontje lager dan in zijn campagne, maar dit was een nogal strijdvaardige toespraak, zeer zelfverzekerd en een tikkeltje agressief. Europa, China, Rusland en de rest van de wereld zullen daarmee rekening moeten houden."