E313 sneller opnieuw open in Grobbendonk

Over de E313 bij Grobbendonk zijn vandaag liggers voor een nieuwe spoorbrug gelegd. Daarom werd de snelweg er de hele dag lang volledig afgesloten. Het verkeer moest er al die tijd lokaal omrijden via calamiteitenroutes. Het verkeer over grotere afstand kreeg de raad om de E34 te nemen. Oorspronkelijk werd voorzien dat de E313 pas om twee uur vannacht weer zou opengaan, maar de operatie verliep zeer vlot en om 17u15 kon de snelweg in beide richtingen opnieuw opengesteld worden.

Vanochtend liep de wachttijd er op tot 40 minuten richting Antwerpen en een kwartiertje in de richting van Hasselt. Het Vlaams Verkeerscentrum raadde iedereen aan om de E313 vandaag te mijden en niet-noodzakelijke verplaatsingen via deze route uit te stellen, in de mate van het mogelijke natuurlijk. Door de werkzaamheden reden er vandaag ook geen treinen tussen Lier en Herentals. Er werden wel vervangbussen ingelegd.

De werken aan de spoorwegbrug zijn al in maart van vorig jaar begonnen. Eerder werd de brug afgebroken en werden nieuwe zijkanten van de brug en de pijler in het midden gebouwd. Dit weekend zijn dan de brugliggers over de snelweg gelegd. Die overspanningen zijn 55 meter lang en 120 ton zwaar. De elf prefab-elementen werden elders gemaakt en werden nu op de pijlers gelegd.

De bijzondere en complexe operatie is zeer vlot verlopen en vanmiddag omstreeks 17u15 kon de E313 opnieuw open gesteld worden voor het verkeer. Daarmee is de plaatsing van de brug veel sneller uitgevoerd dan voorzien. Nu rest enkel nog de afwerking van de brug en het wegdek. Tegen eind april wil het Agentschap Werken en Verkeer de vernieuwing helemaal rond hebben en kan de snelweg opnieuw volledig vrijgegeven worden.