Frankrijk in rep en roer na aanstelling Polanski als juryvoorzitter van Césars

In Frankrijk is heel wat commotie ontstaan na de aanstelling van Roman Polanski als juryvoorzitter van de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen. De minister van Vrouwenrechten noemt zijn benoeming "choquerend" en een onlinepetitie vraagt om zijn ontslag.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Afgelopen woensdag heeft de organisatie van de Césars bekendgemaakt dat Polanski de jury dit jaar mag voorzitten. Die beslissing is omstreden omdat de Frans-Poolse regisseur in 1977 een minderjarig meisje in de VS zou hebben verkracht. Sindsdien vraagt de VS om zijn uitlevering.

In Frankrijk regent het de voorbije dagen kritiek op de benoeming van Polanski als juryvoorzitter. Minister van Vrouwenrechten Laurence Rossignol noemt de beslissing van de organisatie "verrassend en choquerend". "Deze keuze getuigt van een onverschilligheid tegenover de feiten die hem worden verweten van de kant van degenen die hebben beslist hem als voorzitter van de Césars te benoemen", zegt ze.

Minister van Cultuur Audrey Azoulay onthoudt zich dan weer van kritiek. "De keuze van de juryvoorzitter ligt in handen van de organisatie van de Césars", zegt ze. "De feiten waarvan sprake zijn ernstig, maar ze zijn ook erg oud. Deze affaire zal Polanski de rest van zijn leven achtervolgen. Tegelijk blijft hij een erg getalenteerde cineast."

Oud-minister van Cultuur Aurélie Filippetti reageert op een gelijkaardige manier. Ook zij stelt dat het aan de organisatie van de Césars is om een juryvoorzitter te kiezen. Ze benadrukt eveneens dat het gaat om gebeurtenissen van 40 jaar geleden en dat hij de ceremonie gewoon kan leiden.

"Slag in het gezicht van slachtoffers van verkrachting"

Niet iedereen reageert even sereen. De feministische organisatie Osez le Féminisme is woedend en is van plan te protesteren tijdens de uitreiking van de Césars in de zaal Pleyel in Parijs op 24 februari. "De aanstelling van Polanski is een slag in het gezicht van de talrijke slachtoffers van verkrachting en seksuele agressie", meent de organisatie.

Op sociale media is sinds woensdag de hashtag #boycottcesar trending. Daarnaast roept een onlinepetitie onder de noemer "Destitution de Roman Polanski comme président des César" de organisatie van de Césars op Polanski te ontslaan. Ruim 50.000 mensen hebben die al ondertekend.

Polanski is 83. Hij is bekend van films als "Tess", "The ghost writer", "La Vénus à la fourrure" en "The pianist". In zijn carrière won hij zelf liefst 8 Césars.