Gambiaanse president heeft het land verlaten

In het West-Afrikaanse land heeft president Yahya Jammeh het land verlaten. Eerder had hij in een televisietoespraak aangekondigd dat hij dan toch opstapt als president. Normaal gezien had hij woensdagnacht de macht moeten overdragen aan zijn verkozen opvolger Adama Barrow, maar hij bleef zich vastklampen aan de macht. Hij heeft nu toch aanvaard om op te stappen, na een ultieme bemiddelingsmisssie van de Guinese president Alpha Condé en de Mauretaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz.

"Ik heb vandaag met eer en geweten beslist om op te stappen als leider van deze geweldige natie, en ik ben de Gambianen oneindig dankbaar", aldus Jammeh, die tijdens zijn toespraak geen melding maakte van zijn opvolger Barrow. Die verblijft momenteel in Senegal, waar hij eergisteren de eed aflegde als president ion de Gambiaanse ambassade.

Eerder was al bekend geraakt dat er een princiepsakkoord over het vertrek van Jammeh was bereikt.

Intussen is Jammeh samen met de Guinese president Condé op een jet gestapt en het land uit gevlogen. Het is niet duidelijk wat zijn bestemming is.

Yahya Jammeh regeerde ruim 22 jaar met ijzeren vuist over Gambia, een voormalige Britse kolonie. Eind vorig jaar verloor hij verrassend de presidentsverkiezingen van Adama Barrow, maar hij weigerde de uitslag te aanvaarden. Verschillende West-Afrikaanse landen hebben deze week troepen naar Gambia gestuurd om Jammeh onder druk te zetten om toch de macht over te dragen.