Hendrik Vos: "Toespraak van Trump klonk Dewinter-achtig"

Professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) is onder de indruk van wat de kersverse Amerikaanse president Donald Trump in zijn inauguratietoespraak heeft gezegd. Hij vreest dat de handelsrelaties met Europa onder druk komen te staan, maar vraagt zich ook af hoe die zijn woorden in daden gaat omzetten.

"Wat Trump zegt, staat haaks op het Amerikaanse beleid van de voorbije decennia", zegt Hendrik Vos aan onze redactie. "Ik was echt onder de indruk dat hij dat zo expliciet zegt. De handelsrelaties tussen de VS en Europa zijn zo intens, maar lijken nu op de helling te worden gezet. We zullen moeten afwachten wat dit in de praktijk zal geven."

"De voorbije decennia is wereldwijd gewerkt aan het afbouwen van barrières en het verlagen van tolmuren, maar Trump lijkt de omgekeerde weg in te slaan. We wisten wel dat hij geen haast zou maken met het TTIP-handelsverdrag, maar wat hij gisteren heeft gezegd wijst op de auto in achteruit zetten."

Hendrik Vos vreest voor onrust in de Europese economie. "De banden met de VS zijn vrij hecht. Het is een belangrijke handelspartner. "Buy American, hire American" zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor Europese bedrijven die naar de VS exporteren."

"Dit is een echte gamechanger voor de EU", denkt Vos. "We hadden al zoveel problemen met onder meer de brexit, en nu komt dit er nog eens bij."

"Niet presidentieel"

Over de toon van de toespraak heeft Hendrik Vos niet veel goeds te vertellen. "Dit was campagnetaal, helemaal niet presidentieel. Ik vond het Filip Dewinter-achtig klinken. "America First" lijkt op "Eigen volk eerst". Trump doet alsof je alles in je eentje kan regelen."

De nieuwe Amerikaanse president loopt niet hoog op met bedrijven die hun productie naar andere landen hebben verplaatst. "Daar is een reden voor, namelijk dat het goedkoper is", aldus Vos. "Als Trump de productie naar de VS wil terugbrengen, zal dat betekenen dat de producten duurder worden, en dat wakkert de inflatie aan. Maar dát hoor je Trump niet zeggen."

"Hij maakt zijn redeneringen niet af. Unilateraal beslissingen nemen blijft niet zonder consequenties. Die weerbots zal moeten blijken, al weet je niet hoe die weerbots eruit zal zien."