Het Vooruitzicht: Inge Vrancken en "De vrouwen van 2017"

Tijdens Het Vooruitzicht in Gent leggen journalisten van VRT Nieuws graag hun vakgebied uit. Inge Vrancken focust zich op de positie van vrouwen in de wereld. In domeinen als sport, cultuur, economie, wetenschap en politiek zijn er dit jaar alvast heel wat dames om in de gaten te houden, zo blijkt.

Vandaag, op 21 januari, wordt de Women’s March op Washington georganiseerd. Een mars waarbij vrouwen –en ook mannen– op straat komen. Voor gelijke rechten, voor vrijheid voor vrouwen om hun eigen keuzes te maken over lijf en leven. 2017 begint al meteen als een jaar met aandacht voor vrouwen. Dat zal het komende jaar niet minderen, want er zijn heel wat vrouwen om in de gaten te houden!

Denk maar aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zal zij in september herkozen worden voor een vierde ambtstermijn als bondskanselier? Of Marine Le Pen. Wordt zij dit voorjaar de nieuwe president van Frankrijk?

Vrouwen en topfuncties

Vrouwen en politiek. Het blijft moeilijk. Bijna 1 op de 4 parlementsleden, wereldwijd, is een vrouw. Bij staatshoofden en regeringsleiders is het nog veel minder. Daar schommelt het rond de 5%. Brengt 2017 daar beterschap? Het valt af te wachten, want de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf kan niet herkozen worden. Maar, misschien wordt Nkosazana Dlamini-Zuma de nieuwe voorzitter van het ANC in Zuid-Afrika. Dan zou ze daarna ook president kunnen worden. En hoe zal het –toegegeven– de weinige vrouwen in de regering van president Donald Trump vergaan? Ook interessant om in het oog te houden.

Veel vrouwen op topfuncties zijn er nog altijd niet. Maar ze proberen terrein te veroveren. Syrische vrouwen proberen een stoel te veroveren aan de onderhandelingstafel voor vrede in Syrië. Een einde van de oorlog, dat zou mooi zijn daar. En –het blijkt zelfs uit onderzoek– zo’n vrede heeft méér kans op slagen als vrouwen betrokken worden bij het vredesproces. Dat zou een mooie verwezenlijking zijn voor 2017.