Het Vooruitzicht: Joris Vergeyle spreidt uw cultuurbedje voor 2017

Tijdens Het Vooruitzicht in Gent leggen journalisten van VRT Nieuws graag hun vakgebied uit. Cultuurjournalist Joris Vergeyle wijst de weg in het aanstaande culturele seizoen en haalt er de pareltjes uit.

Elk jaar openen er meer tentoonstellingen, gaan er meer voorstellingen in première en worden er meer boeken gedrukt. Wat te zien, wat te lezen? Een kleine greep uit het aanbod.

2017 is het jaar van beeldhouwer Rodin, maar ook van schilders René Magritte, David Hockney en Piet Mondriaan. Ze worden gevierd met tentoonstellingen. 100 jaar Rodin levert ons de grootste Rodin-expo ooit, in Parijs. Londen doet hetzelfde voor popart-overlever David Hockney. Alle 300 werken van Mondriaan uit het Gemeentemuseum van Den Haag worden bovengehaald, en voor Rik Wouters slaan de Musea voor Schone Kunsten van Brussel en Antwerpen de handen in elkaar.

2017 is het jaar van de grote kunstafspraken: 13 mei opent de Biennale van Venetië - met nieuw werk van kunstenaar Dirk Braeckman. Na 5 jaar is er ook weer Documenta in Kassel, de belangrijkste tentoonstelling voor hedendaagse kunst ter wereld. We zitten aan editie 14.

U2 trakteert een slordige 800.000 Europese fans op een bescheiden zomertourneetje en Bob Dylan komt weer neuzelen in Antwerpen.

We warmen ons aan nieuwe boeken van Ilja Leonard Pfeijffer, Erwin Mortier, Paul Auster, Tommy Wieringa en vele anderen.

Musea sluiten en heropenen dit jaar, en mikken op de beleving:
Zeg dus niet langer Diamantmuseum maar DIVA in Antwerpen, eind december gaat het nieuwe museum open, achter het stadhuis. Ook M-Museum in Leuven vertelt vanaf juni een ander verhaal; uw verhaal, hoe u de collectie ervaart. Ook in het ModeMuseum en het M HKA in Antwerpen starten nog dit jaar verbouwingen. Terwijl in Gent Bibliotheek De Krook groots wordt geopend.

Royal De Luxe -die van de reuzen in Antwerpen- komt naar Mechelen in maart. Gratis voorstelling Les Miniatures op de Grote Markt. 10.000 mensen worden daar verwacht. Een nieuwe generatie jongeren leert dit najaar King Lear van Shakespeare kennen in HETPALEIS. Michael De Cock realiseert z’n jongensdroom en brengt eind maart de volledige Odyssee in de KVS in Brussel. Odysseus, een zwerver komt weer thuis. 25 uur non-stop theater. Bedden worden voorzien. Kortom, uw cultuurbedje is gespreid in 2017.