Het Vooruitzicht: Philip Heymans en journalistiek in tijden van terreur

Tijdens Het Vooruitzicht in Gent leggen journalisten van VRT Nieuws graag hun vakgebied uit. Justitiejournalist en voorzitter van onze Deontologische Raad Philip Heymans houdt een pleidooi voor verantwoorde journalistiek in gevaarlijke tijden.

Op 22 maart gebeurde datgene waar we al lang voor vreesden: twee zware dodelijke aanslagen in ons land. Sinds die dag staan de zenuwen gespannen. Niet alleen bij politie, gerecht, hulpdiensten, leger en politici. Maar ook bij de journalisten. Deontologische problemen, die daarvoor ook al bestonden, zijn sinds de aanslagen nog scherper gesteld.

Om te beginnen: hoe ga je om met allerlei geruchten die circuleren? Hoe hou je echte en valse informatie uit elkaar? Zeker als het om heel veel informatie gaat. Het heeft ons geleerd om ons anders te organiseren, krachten nog meer te bundelen.

Valse informatie rechtzetten

We hebben ook geleerd dat het belangrijk kan zijn om het toch te hebben over valse informatie. Om die expliciet recht te zetten. Omdat het vaak om geruchten gaat die blijven circuleren, ook al zijn ze niet waar. Bijvoorbeeld over een verborgen gebedsruimte op Zaventem. Of over rellen na de arrestatie van Salah Abdeslam. Als je dan tegenover je publiek uitlegt dat je die geruchten kent, dat je ze hebt proberen te checken, en dat ze niet blijken te kloppen, dan ben je transparant. En dan vermijd je ook het verwijt dat je informatie achterhoudt.

 

Niet per se de snelste, wél de meest betrouwbare

En verder is er altijd die vraag wanneer je informatie vrijgeeft, en welke informatie je vrijgeeft. Wij zijn daar wellicht nog voorzichtiger in geworden. We checken nog vaker bij gerechtelijke bronnen of we geen operaties of mensenlevens in gevaar brengen. Bij de VRT gold sowieso al de regel dat we niet per se de snelste, maar wel de meest betrouwbare willen zijn.

En dat we als openbare omroep rekening moeten houden met onze plicht tegenover de maatschappij. Die plicht is in de eerste plaats correct informeren, maar daarnaast ook rekening houden met de gevolgen van wat we doen. Ik denk dat de aanslagen van 22 maart ons hebben geleerd dat dat de weg is die we moeten blijven volgen.