Honderdduizenden vrouwen protesteren­: "We houden je in de gaten, president Trump"

In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. zijn zo veel mensen samengekomen voor een vrouwenmars dat de plannen gewijzigd moesten worden. De manifestanten willen protesteerden tegen de agenda en de retoriek van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, en voor vrouwenrechten zoals het recht op abortus en contraceptie. Ook elders in de VS en wereldwijd kwamen duizenden mensen op straat. In totaal waren er bijna 700 protestmarsen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
De menigte vult Independence Avenue in Washington.

Honderdduizenden vrouwen - veelal getooid met een roze "pussy"-muts - en mannen die zij aan zij opkomen tegen haat, ongelijkheid en onverdraagzaamheid. Dat is de boodschap die tegenstanders en critici daags na de inauguratie aan president Trump wilden meegeven.

Volgens een veiligheidsbeambte van Washington zijn er dubbel zo veel mensen komen opdagen als eerst verwacht werd, en zijn er naar schatting zo'n 500.000 manifestanten. Mogelijk zijn het er zelfs meer maar de laaghangende bewolking maakt het onmogelijk luchtfoto's te maken en zo een nauwkeuriger beeld te krijgen.

Het ziet er naar uit dat er meer volk is komen opdagen voor het protest dan gisteren bij de inauguratie. De metro in Washington meldde dat tegen 11 uur plaatselijke tijd er al 275.000 mensen een rit hadden gemaakt tegen 193.000 gisteren op de inauguratie, toen de metro nochtans een uur vroeger open was.

Er kwamen zoveel manifestanten opdagen dat de plannen van de organisatoren gewijzigd moesten worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om van het Capitool op te stappen naar de Ellipse, een grasveld in de buurt van het Witte Huis, maar heel het parcours stond zo vol met manifestanten dat dat zo goed als onmogelijk was. De organisatoren hebben de deelnemers dan maar gevraagd om zo veel mogelijk op eigen houtje naar de Ellipse te trekken, langs een andere route, de Constitution Avenue.

Ook in Chicago kwamen er zo veel mensen opdagen dat de plannen gewijzigd moesten worden. Ook daar kwam het niet tot een optocht omdat er te veel volk langs en op de route stond. Nadat in Grant Park de toespraken beëindigd waren, trokken de deelnemers de stad in.

De manifestanten dragen slogans mee als "Vrouwen zullen niet opgeven" en "Minder angst en meer liefde". Ze zijn het niet eens met de standpunten van Trump over abortus, gezondheidszorg, diversiteit en de opwarming van de aarde.

In Washington daagde zangeres Madonna onverwacht op bij de manifestatie. Ze zei dat de manifestatie nog lang niet het einde was maar het begin van een revolutie om te vechten voor het recht op vrijheid en gelijkheid. Madonna zei dat gelijkgezinde Amerikanen samen moeten komen om "door deze duisternis te geraken"; en om te tonen dat "we niet bang zijn, en dat we niet alleen zijn".

AP

In alle Amerikaanse staten waren protestmarsen gepland, maar de grootste vond plaats in Washington. "Ze protesteren niet zozeer tégen de nieuwe president. Maar ze gaven wel de boodschap: We houden je in de gaten. Welkom in het Witte Huis", analyseerde Amerika-correspondent Björn Soenens vanuit de Amerikaanse hoofdstad.

(lees verder onder tweet)

Vanuit de entourage van Trump is nog geen reactie gekomen. "Misschien komt er wel een tweet", aldus Soenens. "Als ze hem persoonlijk beschimpen, zal hij terugslaan. Zo zit hij in mekaar. Maar voor de rest zal hij zeggen "Great Movement" en verwijzen naar de vrijheid van meningsuiting."

Wel mogen de manifestanten hun mars niet laten vertrekken van aan de symbolische Lincoln Memorial, waar Martin Luther King zijn legendarische toespraak "I have a dream" hield.

Het is vrij uitzonderlijk dat er daags na de inauguratie van een Amerikaanse president zoveel protestmarsen waren. Vrijdag liep ander protest uit op rellen. De organisatoren van de vrouwenmars in Washington verzekerden dat zij strenge veiligheidsmaatregelen hebben genomen om dat te vermijden.

Wereldwijd protest

Wereldwijd stonden zo'n 673 vrouwenmarsen gepland waarop in totaal zo'n 2 miljoen mensen werden verwacht.

Er kwamen mensen op straat onder meer in Japan, Myanmar, India, Ghana, Mexico, Argentinië, Servië, Kosovo, Tsjechië, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.

In enkele Australische steden kwamen zaterdagochtend al enkele duizenden mensen op straat.

Vrijdag was er al een manifestatie in Brussel. "We protesteren tegen vrouwenhaat, tegen het opkomende fascisme in de westerse politiek. We pleiten voor gelijkheid, dat is waar het allemaal om draait. En we willen aan de vrouwen in Amerika laten zien dat we hen steunen", aldus een manifestant.

Het idee voor de vrouwenmarsen kreeg vorm nadat een aantal vrouwen kort na de verkiezingsoverwinning van Trump posts geplaatst hadden op sociale media over de noodzaak om te mobiliseren. Honderden groepen sprongen op de kar met een ruime variëteit aan strijdpunten, zoals het recht op abortus, wapenbeperking, de klimaatverandering en de rechten van immigranten.

En hoewel de organisatoren in hun "mission statement" nergens verwezen naar Trump maar enkel naar brede thema's, zoals de boodschap dat "vrouwenrechten mensenrechten zijn", toch lijken de demonstranten vooral hun afkeer van Trump met elkaar gemeen te hebben, en ontzetting dat zo veel mensen voor hem gestemd hebben.

AFP or licensors

Meest gelezen