Jonathan Holslag: "Dat het keihard wordt met Trump, staat buiten kijf"

Specialist Internationale politiek Jonathan Holslag heeft weinig nieuws gehoord in de toespraak van de Amerikaanse president Trump. Hij heeft wel enkele inconsequenties opgemerkt. Een ding is duidelijk voor hem: Donald Trump is geen softie en gaat een keihard beleid voeren.

"Ik heb weinig nieuws gehoord in de inauguratietoespraak", zegt Holslag aan onze redactie. "Er zat noch een verzoeningsgebaar in, noch extreem agressieve taal zoals we dat tijdens de campagne hebben gehoord."

"Trump heeft grotendeels bevestigd wat we eigenlijk al wisten. Eén, er komt een keihard economisch nationalisme dat voor ons schadelijk zal zijn. Twee, op het vlak van veiligheidsbeleid wil hij dat Amerika met alle mogelijke middelen wereldwijd het leiderschap heeft of de wereld gewoon domineert."

Maar Holslag heeft ook een inclusieve boodschap gehoord. "Iedereen - blank, zwart, latino, ... - kan erbij horen als hij of zij wil." Vergis u echter niet: "Dat het een keihard beleid wordt, staat buiten kijf."

Op het vlak van binnenlands beleid kan Trump wel een nieuwe koers gaan varen. "Anderzijds lijkt de lastenverlagingen die hij aankondigt moeilijk te combineren met zijn voorstel voor een soort New Deal, waarbij massaal wordt ingezet op investeringen in infrastructuurwerken."

"We zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren", aldus Jonathan Holslag.