Kris Peeters: "Signaal van Trump op positieve manier oppikken"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is niet verrast door de inhoud van de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij toont zich bezorgd, maar ziet er anderzijds een opportuniteit in voor de Europese Unie. Hij roept de lidstaten op om te werken aan een sterker Europa.

"Het was te verwachten dat president Trump het over "America First" zou hebben", zegt Peeters aan onze redactie. "Ik denk dat velen verrast zijn omdat de toon agressief klonk. De vraag is wat dit betekent. Komt er een handelsoorlog? Wat met TTIP? Wat met de bestaande handelsakkoorden?" Peeters, die net terug is van het economisch forum in Davos, erkent dat er heel wat bezorgdheid heerst.

Hij vraagt zich af of Trump met een protectionistisch beleid niet in eigen vlees zal snijden. "Amerika heeft ook te winnen bij internationale handel en goede relaties met andere landen." Maar voorlopig blijven er veel vragen. "The proof of the pudding is in the eating", aldus Peeters. "Een speech is één, concreet uitvoeren is twee."

Peeters wil in de eerste plaats lessen trekken. "Na de brexit is dit een tweede waarschuwing voor de Europese Unie. Misschien schuilen we te gemakkelijk onder de paraplu van de Amerikanen. We moeten dit signaal van Trump op een positieve manier oppikken. Europa moet meer op eigen benen staan. Laat ons daarover spreken."

"Europa is één van de grootste markten voor consumenten", weet Kris Peeters. "We moeten ons niet laten opjagen en in onszelf geloven. We moeten met onze 27 lidstaten praten over handel en defensie. Laat ons een coherenter en sterker Europa uitbouwen."