Paul De Grauwe: "Met Trump gaan we 100 jaar terug in de tijd"

Als Amerika de protectionistische toer op gaat, zullen andere landen dat ook doen, en daar kan niet veel goeds van komen. Dat zegt professor economie Paul De Grauwe (London School of Economics) aan onze redactie. De Grauwe vond de inauguratietoespraak van de nieuwe president Donald Trump angstaanjagend.

"Het was puur nationalisme", zegt Paul De Grauwe. "We gaan honderd jaar terug in de tijd. Dit is vreselijk voor de wereld. Als Amerika de protectionistische toer op gaat, zullen andere landen dat ook doen. Dat leidt alleen maar tot economisch rampspoed en tot allerlei andere conflicten."

Voor De Grauwe verhoogt Donald Trump alleen maar de angst bij de burger. "Hij zet mensen tegen elkaar op en zijn toespraak was zo geformuleerd dat ze angstaanjagend was."

"Dat Amerika zich in zichzelf opsluit, zou mij geen barst kunnen schelen, ware het niet dat dit gevolgen heeft voor de rest van de wereld. Onder Juan Perón heeft Argentinië zich ook in zichzelf opgesloten, met rampspoed tot gevolg voor de bevolking. Met dat verschil dat het belang van Argentinië voor de wereldeconomie niet groot is."

ImageGlobe

De stal uitmesten? Hoezo?

Zwart, bruin of blank: voor Trump hebben ze allemaal hetzelfde rode patriottenbloed. "Dat Trump zegt mensen te zullen verenigen, heeft geen enkele betekenis", vindt De Grauwe. "Dat zit in elke inauguratietoespraak. Welke president gaat in zo'n toespraak zeggen dat hij de mensen gaat verdelen, en dat is net wat Trump doet."

Hij heeft een regering van miljardairs benoemd. Hij ging de stal uitmesten, maar miljardairs zullen niet voor de gewone Amerikaan vechten. Het is onbegrijpelijk dat mensen daarin trappen."

Dan maar een sterker Europa?

"We hebben de grenzen van andere landen verdedigd, maar niet onze eigen grenzen", zei Trump gisteren, een duidelijke verwijzing naar de NAVO, waar de VS relatief meer bijdraagt dan bijvoorbeeld Europese landen. "De plannen van Trump in verband met de NAVO kan ik begrijpen", zegt De Grauwe. "De Amerikanen zeggen dit eigenlijk al lang."

"Het kan niet dat Europese landen systematisch snoeien in hun defensiebudget, maar wel rekenen op de Amerikanen. We zullen zelf het geld moeten opbrengen."

"Je kan alleen maar hopen dat Europa zich versterkt", besluit een bijzonder felle Paul De Grauwe.