Prins William stopt als helikopterpiloot en verhuist naar Kensington Palace

De Britse prins William (34) stopt in de zomer als helikopterpiloot bij East Anglian Air Ambulance op de luchthaven van Cambridge. De prins en zijn gezin verhuizen dit jaar naar Londen waar hij zijn definitieve intrek zal nemen in Kensington Palace. De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar zijn nu bevestigd via het hof op Twitter.

William is bij de East Anglian Air Ambulance aan de slag sinds 2015. Daarvoor deed hij ervaring op bij de luchtmacht in Wales. Piloot zijn zit in de genen, want kroonprins Charles volgde in zijn jonge jaren een opleiding bij de Royal Air Force en werd helikopterpiloot.

"Het is een waar privilege geweest om te vliegen bij East Anglian Air Ambulance", zegt William. Hij bedankt zijn collega's, "professionele, getalenteerde mensen die elke dag levens redden". De prins benadrukt dat zijn opgedane ervaringen zullen bijdragen tot het koninklijke werk voor de komende decennia.

William neemt taken over van zijn grootmoeder

Waarom stopt William juist? De prins doet zijn reddingswerk ontzettend graag, maar hij heeft ook als troonopvolger -hij is tweede in lijn na Charles- officiële verplichtingen. De Britse pers heeft hem al vaker op de vingers getikt omdat hij te weinig zou doen. De kranten rekenden recent uit dat William vorig jaar 188 keer op pad ging. Charles werkte op die leeftijd 404 officiële activiteiten af. 

William zal vanaf dit jaar ook méér opdrachten overnemen van zijn grootmoeder, de Queen. Zij wordt in april 91 jaar en probeert het koninklijke werk al een aantal jaar te verdelen onder haar zonen Charles, Edward en Andrew, dochter Anne en de kleinkinderen William en Harry.

"Hunne Koninklijke Hoogheden kijken ernaar uit om meer officiële taken namens de koningin te vervullen en voor de goede doelen die zij steunen. Hiervoor is het nodig dat zij meer tijd doorbrengen in Londen", luidt de officiële verklaring van het hof (zie hieronder).

Verhuizing heeft impact op Williams gezin

Kensington Palace is zeker niet nieuw voor William en zijn vrouw Kate Middleton. Het gerenoveerde "appartement 1A" doet al langer dienst als verblijf in Londen. Het betekent wel dat het stel tegen september een nieuwe school zal moeten vinden voor prins George (3). Voor prinses Charlotte (1,5) wacht dan weer de kleuterschool.

Voor Kate vergt het ook een aanpassing. Zij combineert momenteel officiële opdrachten met het moederschap. Ze zal voortaan William meer moeten bijstaan en meer alleen moeten optreden. George en Charlotte zullen op Kensington Palace alvast regelmatig het bezoek krijgen van oom Harry. Hij woont in een van de vertrekken en kan een goede buur genoemd worden.

Photoshot. All rights reserved.