Trump danst presidentschap in op de tonen van "My way"

Na zijn inauguratie heeft president Donald Trump gisteravond zijn opwachting gemaakt op de traditionele bals in de Amerikaanse hoofdstad, waar hij de dans inzette met first lady Melania. "Nu begint de fun", liet hij daar optekenen. Elders in Washington was er minder sprake van feestgedruis.

Trump werd verwacht op drie galabals ter ere van zijn inauguratie als president van de Verenigde Staten van Amerika. Daar zette hij de dans in - toepasselijk - op de tonen van het lied "My way". Eerder had hij de even traditionele cake aangesneden bij een ontmoeting met militairen.

Op de bals sprak Trump ook zijn sympathisanten toe. "Mijn eerste dag als commander-in-chief was geweldig. Nu begint de fun." De nieuwbakken president kreeg veruit het meeste gejuich te horen toen hij de menigte vroeg of hij moest blijven tweeten via zijn eigen account op Twitter.

(lees verder onder video)

"Geen echt feestgedruis"

Vooraleer de bals van start gingen, was er eerst de parade door de straten van Washington. "Maar een groot succes was dat niet", getuigt VRT-journalist Els Aeyels. "Veel mensen waar er niet geraakt omdat manifestanten de toegang blokkeerden. Wie wel naar de parade kon kijken, hield het voor bekeken toen Trump was voorbijgekomen. De vele bandjes die na hem volgden, speelden voor lege tribunes en straten."

Ook Amerika-correspondent Björn Soenens stelde vast dat er geen echt feestgedruis was in Washington. "Langs de parade was er soms boegeroep. Er waren ook minder mensen dan vroeger: naar schatting zo'n 500.000 tegenover de 1,8 miljoen van acht jaar geleden."

Protesten en rellen

In de marge van de inauguratie gisteren waren er ook protesten in Washington en elders in het land. Her en der kwam het ook tot rellen. In de straten van Washington gooiden tot 500 manifestanten met stenen en sloegen ze etalageramen aan diggelen.

De politie gebruikte pepperspray en traangas om de relschoppers uit elkaar te drijven. Bij de onlusten werden ruim 200 mensen gearresteerd. Zes politieagenten raakten lichtgewond.