Trump: "Niemand staat meer achter de CIA dan ik"

Tijdens zijn eerste volledige werkdag als president heeft Donald Trump een bezoek gebracht aan het CIA-hoofdkwartier in Langley. Hij sprak er zo'n 300 medewerkers toe en zegde hen zijn volledige steun toe. Trump ontkende ook dat hij onenigheid heeft gehad met de CIA en de inlichtingendiensten.
AFP or licensors

Trump verzekerde de CIA-agenten en andere medewerkers dat "de inlichtingendiensten niemand nauwer aan het hart liggen dan Donals Trump"  en hij noemde hen "zeer bijzondere, verbazingwekkende mensen". Zeer weinig mensen zouden jullie werk kunnen doen, zo zei Trump.

De nieuwe president zei ook dat de CIA niet altijd de steun gekregen heeft die het agentschap wilde, maar dat hij "zo zeer achter jullie staat". "Ik sta 1.000 procent achter jullie", zo zei Trump. "Ik hou van jullie en respecteer jullie, er is niemand die ik meer respecteer dan de medewerkers van de CIA".

Trump had het ook over de strijd tegen het islamitisch fundamentalistisch terrorisme, en hij zei dat dat een kwaad is dat uitgeroeid moet worden. In het verleden hebben we niet alle capaciteiten gebruikt die we hebben, zo zei Trump, we hebben ons ingehouden, en we moeten af geraken van IS. Volgens Trump is de CIA een van de belangrijkste groepen mensen in het land om Amerika veilig te maken.

De media

Trump ontkende ook dat hij eerder onenigheid heeft gehad met de inlichtingendiensten, het was net het tegenovergestelde, zo zei hij, en hij zei dat de media dat zo wilden voorstellen.

Eerder had Trump de inlichtingendiensten er van beschuldigd dat ze zijn briefing over de Russische pogingen om de Amerikaanse verkiezingen te hacken uitgesteld hadden, iets wat hij verdacht vond, en had hij openlijk getwijfeld aan de conclusies van de CIA dat Rusland wel degelijk achter de hacking zat. En eerder had hij zich ook openlijk afgevraagd of ontslagnemend CIA-directeur John Brennan misschien "vals nieuws" gelekt had.

Nu zei Trump aan de CIA-medewerkers dat hij in een "voortdurende oorlog" met de media verwikkeld is, en hij haalde opnieuw zwaar uit naar de media, die hij de "meest oneerlijke menselijke wezens op aarde" noemde.  Hij deed ook zijn beklag over de berichtgeving rond de opkomst voor zijn eedaflegging. "We hadden een massa mensen samengebracht. En dan sta ik deze ochtend op, zet ik een zender op en zie ik dat ze een leeg veld tonen... Wacht eens even. Ik hield een speech en toen ik opkeek, leek het wel alsof er een miljoen of anderhalf miljoen mensen stonden. En dan tonen zij een lege vlakte waar bijna niemand staat..."