Vlaams Belang verwacht "patriottische golf" in heel Europa

"Wat begon met Trump en brexit zal uitmonden in een patriottische golf in heel Europa", zo zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. "Overal in Europa is een politieke klimaatverandering bezig. Overal in Europa komt de bevolking in opstand tegen de politiek correcte elite", zei Van Grieken. "En in heel Europa vinden er verkiezingen plaats."
Nicolas Maeterlinck
Voorzitter Van Grieken op de nieuwjaarsreceptie.

Vlaams Belang voelt zich gesterkt door het succes van de extreemrechtse partijen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar het is toch vooral de nieuwe Amerikaanse president die over de tongen gaat op de receptie.

"Trump geeft een verloren bevolkingsgroep weer een stem, dat willen wij ook doen", zo zei Antwerps kopstuk Filip Dewinter."Net als hem willen we volks en sociaal zijn in plaats van liberaal en elitair. Gisteren zei hij: 'You will never be ignored again', dat vond ik fantastisch. Trump is een kapitalist, maar zeker geen liberaal."

Ook Vlaams Belang profileerde zich vandaag op de nieuwjaarsreceptie, naast het obligate migratiethema, nadrukkelijk op de sociale onderwerpen. "Het is ronduit wrang wanneer we de N-VA horen pleiten voor nog meer besparingen in de sociale zekerheid. Zeker wanneer men weet dat ondertussen één op de zeven landgenoten de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen", zo zei  Van Grieken in zijn speech. "Nu al staat vast dat u ook dit jaar de pineut bent en opnieuw in uw portemonnee zal mogen tasten om het gat in de begroting dicht te rijden."

Voor de verkiezingen in 2018 mikt de partij op 10 procent of meer, genoeg om opnieuw een partijstructuur te kunnen uitbouwen, volgens Van Grieken. De strategie voor de lokale verkiezingen ligt nog niet vast. Dewinter wil concentreren op enkele focusgemeenten als Antwerpen, Denderleeuw en Ninove. Van Grieken wil breder gaan en vooral de gemeenten rond de grote steden aanspreken.

Opvallende afwezige op de nieuwjaarsreceptie was Gerolf Annemans. Hij vertegenwoordigd de partij in Koblenz in Duitsland, waar de kopstukken van alle Europese populistische en extreemrechtse partijen verzamelden. Het samenvallen van die vergadering met het nieuwjaarsfeest van de partij werd "ietwat ongelukkig" genoemd.