"De aarde is plat en Donald Trump was de eerste mens op de maan, punt"

Hoewel uit foto's en tellingen blijkt dat de eedaflegging van Donald Trump aanzienlijk minder volk op de been heeft gebracht dan die van Barack Obama in 2009, houdt de woordvoerder van de kersverse Amerikaanse president vol dat het tegendeel waar is. Zo'n open doel laat "het internet" niet liggen om de spot te drijven.

"Dit was het grootste publiek ooit dat getuige was van een eedaflegging, punt." Zo reageerde Sean Spicer gisteravond op de berichten in talloze Amerikaanse media over het aantal toeschouwers dat de eedaflegging van Donald Trump heeft bijgewoond.

Bracht Obama in 2009 zowat 1,8 miljoen mensen op de been, dan moest Trump het stellen met "maar" 600.000 mensen. Conservatieve schattingen hebben het over 250.000 toeschouwers. Luchtbeelden laten hoe dan ook zien dat "the mall" voor het Capitool vrijdag bezwaarlijk tjokvol mensen stond.

(Links: eedaflegging Obama in 2009 / rechts: eedaflegging Trump)

#SpicerFacts

Dat Spicer deze voor Trump ongemakkelijke waarheid flagrant ontkent, grijpt "het internet" dankbaar als een uitnodiging aan om de spot met hem te drijven. Op Twitter is sinds enkele uren de hashtag #SpicerFacts trending waarbij mensen de woordvoerder allerlei absurde beweringen in de mond leggen.

Passeren de revue: "De aarde is plat", "Donald Trump was de eerste mens op de maan", "Donald Trump heeft de bijbel geschreven", "Egypte ligt niet in Afrika" en "Donald Trump heeft de pizza margherita bedacht tijdens een top met Winston Churchill in 1983".

Een andere Twitteraar grijpt terug naar historische tragedies die hij Spicer vervolgens laat ontkennen. "We hadden een recordaantal passagiers en iedereen had het naar zijn zin", zegt de woordvoerder zo over de ramp met de Titanic. Ook de ramp met de Hindenburg wordt zo een succes.

Intussen heeft Sean Spicer een eigen nep-Twitterprofiel gekregen onder de noemer @SeanSpicerFacts.