"Drie keer meer volk op vrouwenmars in Washington dan bij eedaflegging Trump"

Wetenschappers aan de Manchester Metropolitan Universiteit hebben op basis van beelden berekend dat er gisteren tijdens de vrouwenmars van Washington 470.000 mensen hebben meegelopen. Dat is bijna drie keer meer dan het volk dat opdaagde voor de eedaflegging van president Donald Trump eergisteren.
De vrouwenmars in Washington kleurde lichtjes roze.

Honderdduizenden vrouwen kwamen wereldwijd op straat om te protesteren tegen de retoriek en de agenda van Trump. Ze protesteerden -met roze pussy-mutsen- tegen haat, ongelijkheid en onverdraagzaamheid en droegen de boodschap uit dat ze "Trump in de gaten" houden.

Wetenschappers hebben luchtfoto's en video's geanalyseerd van de opkomst van de mars in Washington, en van de eedaflegging van de kersverse president. Vooral de "National Mall" of het veld voor het Capitool werd van naderbij bekeken. Volgens schattingen waren er ten minstens 470.000 manifestanten tegenover 160.000 toeschouwers op de inauguratie van Trump.

Voor de beide massa's pasten de wetenschappers dezelfde methodiek toe. De cijfers liggen in de lijn met wat de stad Washington zelf aan The Associated Press liet weten: wellicht meer dan een half miljoen betogers daagden op.

Naar goede gewoon,te reageert Trump ook nog eens via Twitter. "Ik zag de betogingen gisteren en dacht dat we onlangs nog verkiezingen hebben gehad. Waarom hebben deze mensen niet gestemd?"

(Lees verder onder de tweet)

Trump spreekt van valse opkomstcijfers

Over de opkomstcijfers is er alvast heel wat te doen. Gisteren gaven Amerikaanse media mee dat er voor de eedaflegging van Barack Obama 1,8 miljoen mensen op straat kwamen, terwijl dat er voor Trump slechts een kwart tot een half miljoen mensen zouden zijn afgezakt naar Washington.

Trump en zijn woordvoerder beschuldigen de media -alweer- van foutieve berichtgeving. Ze zouden de beelden gemanipuleerd hebben. "We hadden een massa mensen samengebracht", legt Trump uit. "En dan sta ik deze ochtend op, zet ik een zender op en zie ik dat ze een leeg veld tonen... Wacht eens even. Ik hield een speech en toen ik opkeek, leek het wel alsof er een miljoen of anderhalf miljoen mensen stonden. En dan tonen zij een lege vlakte waar bijna niemand staat... ."

De opkomst bij Obama in 2009 links, de opkomst bij Trump rechts.

Meest gelezen