Benoît Hamon is de verrassende winnaar bij de PS

Oud-minister van Onderwijs Benoït Hamon is de verrassende winnaar van de eerste ronde van de voorverkiezingen bij de Parti Socialiste in Frankrijk. De outsider Hamon haalt meer stemmen dan oud-premier Manuel Valls en oud-minister Arnaud Montebourg. Die laatste heeft opgeroepen om in de tweede ronde voor Hamon te stemmen.

Hamon haalt verrassend 35 procent van de stemmen, oud-premier Manuel Valls blijft steken op 31 procent. Een andere oud-minister, Arnaud Montebourg, haalt 19 procent en is daarmee derde.

Hamon behoort eerder tot de linkse strekking binnen de PS, en hij viel vooral op door zijn voorstel om iedereen, zonder voorwaarden, een soort bestaansminimum van 750 euro te geven.

Valls voert nu campagne als de kandidaat van de haalbare en geloofwaardige voorstellen, maar veel socialisten vonden hem als premier te liberaal en nemen hem de economische hervormingen kwalijk, die hij zonder meerderheid doorgevoerd heeft dankzij een speciaal grondwetsartikel, en die volgen hen de werkgevers te veel macht geven.

Zoals de kaarten nu liggen zullen Hamon en Valls het tegen elkaar opnemen in de tweede, beslissende ronde, volgende week. Montebourg heeft intussen al opgeroepen om voor Hamon te stemmen. Met de steun van Montebourg lijkt weinig Hamon nog in de weg te staan om volgende week verkozen te worden als de PS-kandidaat voor de verkiezingen.

"Mobilisatie versterken"

De winnaar van de eerste ronde Hamon heeft vanavond "de duidelijke boodschap van hoop en vernieuwing" begroet. Hij roept op in de tweede ronde de "mobilisatie te versterken".

"Het komt er nu op aan de mobilisatie van de eerste ronde meer kracht te geven", zei Hamon, die verder nog zijn tegenkandidaat Arnaud Montebourg bedankte voor de steun.

Oud-premier Manuel Valls verdedigde vanavond "verantwoordelijk links", tegenover de "onuitvoerbare beloftes" van zijn rivaal Hamon.

Valls zei verder nog dat de keuze van de tweede ronde "de keuze wordt tussen het zekere verlies en de mogelijke overwinning". Hij voegde eraan toe dat "niets vaststaat" voor die tweede ronde, op 29 januari.