De mus en de mees: het wel en wee van onze royals deze week

Voortaan brengen we elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Zo hebben de Britse prins Harry en zijn vriendin Meghan Markle een vervelende week achter de rug met de arrestatie van haar halfbroer, haalde koning Filip de voorpagina's van de Chinese kranten en keken de Nederlandse prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven samen liefdevol terug op "hun beste fout ooit".

Groot-Brittannië: Heads Together en een paard voor de Queen

Gehoord van het William-effect?

Een prins als helikopterpiloot heeft soms zo zijn voordelen. Dat blijkt uit de boekhouding van de East Anglian Air Ambulance. Sinds prins William er aan de slag is, zijn de donaties van bedrijven verdrievoudigd van 55.000 tot 163.000 pond, of ook wel eens het William-effect genoemd. Het geld van de donaties wordt gespendeerd aan nieuwe kantoren in de buurt van Cambridge Airport en aan materiaal voor het personeel zoals koelkasten en tv-toestellen.

William werkt sinds juli 2015 voor de ambulante dienst. Hij klopt zowel dag- als nachtshiften, en staat zijn volledige loon af aan het goede doel. De prins en zijn collega's voerden op een jaar tijd 2.046 missies uit en hielpen 1.377 patiënten.

Schoonbroer in de cel

Prins Harry had deze week kopzorgen. Thomas Markle (50), de halfbroer van zijn vriendin Meghan Markle, werd gearresteerd. Thomas richtte in een dronken bui een wapen naar zijn eigen vriendin. Thomas' ex-vrouw, Tracey Dooley, stuurde inderhaast een verklaring uit naar de pers waarin ze benadrukt dat "Meghan niet mag veroordeeld worden op basis van de daden van een ander".

William, Kate en Harry samen op pad

In Groot-Brittannië hebben prins William, Kate Middleton en prins Harry deze week ook de campagne van Heads Together gelanceerd. Het trio dat het taboe rond mentale gezondheidszorg wil doorbreken, maakte de plannen voor dit jaar bekend. De pers daagde massaal op in het Institute of Contemporary Arts in Londen. 

In april wordt de marathon van Londen alvast de "mental health marathon". Zo'n 400 mensen zullen meelopen om aandacht te vragen voor Heads Together. William, Kate en Harry lopen uit veiligheidsoverwegingen zelf niet mee, maar zullen langs de kant staan om te supporteren.

De Queen in full spirit

Opbeurend nieuws was er van de Queen. Koningin Elizabeth (90) verscheen enkele keren opnieuw in de openbaarheid na drie weken met een fikse verkoudheid te hebben gekampt. Zo woonde ze op zondag in Flitcham een kerkdienst bij, samen met haar neef David Armstrong-Jones. En dat twee dagen na de dood van zijn vader, fotograaf en vrouwenmagneet Lord Snowdon. Antony Snowdon is de ex-man van prinses Margaret, de overleden zus van de Queen.

De Britse tabloids, die eerder de Queen praktisch zo goed als dood hadden verklaard, zagen voor het eerst weer een lachende koningin. "The Queen was seen to be in full spirit", luidde het.

PA Wire/PA Images

Vlaanderen schenkt "a box of chocolate"

Prins Charles heeft samen met experten Tony Juniper en Emily Shuckburgh een boek geschreven over de klimaatverandering. Het onderwerp ligt de hertog van Cornwall nauw aan het hart. Hij was een van de gasten op de klimaatconferentie van Parijs in 2015. Charles noemde sceptici zelfs ooit "de kippen-zonder-kopbrigade" en benadrukt dat er voor onze planeet "geen plan-B" bestaat.

Buckingham Palace heeft naar goede gewoonte ook een lijst van geschenken vrijgegeven die de Britse royals vorig jaar kregen van andere koningshuizen, regeringen, diplomaten, goede doelen en tal van instellingen. In 2016 ontving de Queen net dat tikkeltje meer omdat ze haar 90e verjaardag vierde. In totaal 81 cadeautjes. Je kan het zo gek niet bedenken of ze kreeg het: onder meer cosmetische producten, een zilveren post-ithouder, kaarsen, postzegels, een zakje zout, een paar drumsticks, Monopoly, zes bomen, één paard, 15 liter champagne en jawel -van de Vlaamse regering- een doos vol chocolaatjes.

Nederland: het verhaal van de mus en de mees

(c) dana press photo

Het Nederlandse hof was in heuse feeststemming. De geliefde prinses Margriet, zus van prinses Beatrix, vierde haar gouden huwelijksverjaardag met professor Pieter van Vollenhoven. De Nederlandse kranten en bladen stonden er vol van. Het koppel deelt al 50 jaar lief en leed, al was het pad naar het huwelijk in 1967 zelf nogal hobbelig. De weerstand was erg groot omdat Pieter niet van adellijke afkomst is. Ook zijn eigen familie was niet blij met zijn partnerkeuze. "Een mus en een mees horen niet samen", vertelde zijn vader hem. Het verliefde stel zag elkaar daarom een hele tijd stiekem.

Maar Margriet kreeg wél de steun van haar moeder, koningin Juliana. "Zonder haar waren we niet getrouwd geweest", zegt Pieter daarover in een openhartig interview met "Blauw bloed" (zie video hieronder). Hij noemt zijn huwelijk de "beste fout" ooit. "We hebben grote navolging gekregen", legt Pieter uit. Margriet kreeg vier zonen die allen met burgermeisjes zijn getrouwd.

Denemarken: rock-'n-rollkoningin 45 jaar op de troon

In Denemarken zit koningin Margrethe sinds 1972 op de troon. Ze vierde van de week haar 45-jarig jubileum. Kroonprins Frederik zal toch nog even moeten wachten op de overdracht van de macht, want zijn moeder heeft al herhaaldelijk laten weten dat ze tot haar dood aan blijft.

Margrethe (76) wordt omschreven als de rock-'n-rollkoningin. Ze houdt van kunst, wijkt al eens af van het protocol, durft journalisten wijzen op beleefdheid, rookt er lustig op los tijdens officiële momenten en pakt met haar ironie iedereen makkelijk in.

België: Filip voorpaginanieuws in China

Koning Filip en koningin Mathilde trokken naar het Wereld Economisch Forum in Davos (Zwitserland) om ons land te vertegenwoordigen. Ze ontmoetten niet enkel zangeres Shakira en de acteurs Matt Damon en Forest Whitaker, koning Filip sprak ook met de Chinese president Xi Jinping over economische samenwerking. En dat was voorpaginanieuws in de Chinese pers.

De jarige Mathilde blies op vrijdag 44 kaarsjes uit. Ze kwam net op tijd terug van Davos om haar verjaardag te vieren met haar gezin. De koningin dankte iedereen op Facebook en Twitter voor de gelukwensen met een foto waarop ook prinses Elisabeth te zien is. De foto van de innige blik tussen moeder en dochter werd genomen op 21 juli, maar speciaal voor Mathildes verjaardag een eerste keer gedeeld.