De praatpaal is aan zijn laatste werkdag bezig

Vandaag is de laatste dag dat u de praatpalen langs de Vlaamse snelwegen kunt gebruiken. Morgen worden ze allemaal uitgeschakeld. Het is de kroniek van een aangekondigde dood: de gsm heeft de oranje paal overbodig gemaakt.

Met de oranje praatpalen langs de snelwegen kunt u naar een operator bellen voor hulp als u bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad. Die operator verbindt u dan door met de bevoegde hulpdiensten.

De eerste praatpalen doken eind jaren 60 op. Maar na bijna een halve eeuw zijn ze uitgepraat: door de gsm zijn de palen compleet overbodig geworden. Een praatpaal heeft gemiddeld nog maar 2 oproepen per jaar. In 2000 waren dat er nog 20. Aan alle praatpalen samen werden in 2014 3.172 oproepen gedaan, in 2000 27.000.

De Vlaamse regering kondigde eerder al aan dat ze de 1.350 palen in Vlaanderen stelselmatig zou verwijderen. Morgen worden ze allemaal uitgeschakeld, behalve die in de tunnels. Tegen midden 2017 zouden ze allemaal verwijderd moeten zijn, zowel aan de snelwegen als in de tunnels. In de tunnels komt dan een nieuw noodoproepsysteem.

Museum

Het opdoeken van de palen levert de Vlaamse regering een stevige besparing op van zo'n 1 miljoen euro per jaar. Elk praatpaal kost jaarlijks namelijk 750 euro. Zo'n 130 zonnepanelen en omvormers, die de praatpalen van stroom voorzien, worden verzameld en onder technische scholen verdeeld.

En de praatpalen zelf? Het merendeel wordt gerecycleerd volgens de wettelijke normen. Een tiental praatpalen krijgen een plekje in een museum.

Vandaag begraven, destijds gloednieuw: zo werkt(e) de praatpaal