Er zit weer te veel fijn stof in de lucht: mijd zware inspanningen en hout stoken

De concentratie fijn stof in de lucht is over de informatiedrempel gegaan. Zowel in Vlaanderen, Brussel als in de vallei en ten noorden van Samber en Maas in Wallonië wordt mensen met ademhalingsproblemen en hart- en vaatziekten afgeraden om zware fysieke inspanningen te doen.

Door het aanhoudende windstille weer blijft veel fijn stof in de lucht hangen. Er zit nu zo veel fijn stof in de lucht dat gisteravond de informatiedrempels in Vlaanderen en ten noorden van de Samber en de Maas zijn overschreden. Dat betekent dat de gewesten de bevolking moeten informeren over de aanwezigheid van het stof in de lucht. Ook in Brussel is de informatiedrempel overschreden.

De informatiedrempel ligt op 50 microgram fijnstof per kubieke meter (µg/m³) lucht. In Vlaanderen werd gisteren 56 µg/m³ gemeten en in Wallonië ten noorden van de Samber en Maasvallei 57 µg/m³. In het hele Waalse gewest bleef het gemiddelde net onder de drempel met 49 µg/m³. In Brussel zit er relatief het minst fijn stof in de lucht: 44 µg/m³, maar vandaag was het toch al 52 µg/m³.

Stook geen hout en doe het rustig aan

Er zit niet meteen beterschap aan te komen, want de volgende dagen blijft het windstil, zodat de lucht in de onderste luchtlagen niet ververst wordt. Om de situatie niet te veel te verergeren, roept de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking op om vandaag en morgen niet met hout te stoken. Hout verbranden is namelijk nefast voor de luchtkwaliteit.

Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen, personen met COPD, personen met hart- en vaatziekten enz.), doen dezer dagen beter geen ongewone lichamelijke inspanningen. Door de kleine afmeting van de fijnstofdeeltjes kunnen ze gemakkelijk overal binnendringen en zijn de concentraties ervan binnenshuis niet veel lager dan in de buitenlucht.

Voorlopig is er nog geen smogalarm, waardoor auto's maar 90 km/u mogen rijden. Dat alarm treedt pas in werking als er minstens twee dagen meer dan 70 microgram fijn stof in de lucht verwacht wordt.