Gatz wil lugubere muurschildering behouden: "Gaan we Caravaggio ook verbieden?"

Vlaams minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open VLD) zou het jammer vinden als het Brusselse stadsbestuur een muurschildering van een onthoofding zou laten weghalen van een gevel. “Het werk is goed bedoeld, laat het bestaan”, vindt de minister. Burgemeester Yvan Mayeur (PS) laat weten de tekening pas te verwijderen als mensen daar om vragen.

In Brussel is weer een muurschildering opgedoken, aan de Vlaamse Poort. Maar na de "masturbatiemuur", de "penismuur", de "anusmuur", de "penetratiemuur" en de "geboortemuur" is het nu een luguber kunstwerk waarin een onthoofding wordt afgebeeld. In tegenstelling tot de vorige tekeningen, is het stadsbestuur van Brussel niet van plan deze graffiti ongemoeid te laten en neemt men contact op met de eigenaar van de gevel om het werk te laten weghalen. Volgens schepen Ans Persoons (SP.A) kan het werk geweld oproepen. “Ik vind dit veel te gewelddadig en wil de muurschildering dan ook zo snel mogelijk zien verdwijnen", aldus de schepen.

“Ik heb begrip voor zo’n eerste reactie”, zegt minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz. Hij heeft geen plannen er een stokje voor te steken en het valt ook buiten zijn bevoegdheid, maar hij mengt zich wel in het debat over het kunstwerk. Via Twitter liet de minister zich gisteravond al kritisch uit. “Kunst is vrij”, schreef de minister, “Verboden te verbieden. Of gaan we Caravaggio ook verbieden?”, vroeg de minister zich af.

Goed bedoeld

Het kunstwerk vertoont een opvallende gelijkenis met “Het offer van Isaak”, een schilderij van de Italiaanse schilder Caravaggio uit 1603. Gatz ziet er een duidelijke link in en vermoedt dat de maker van het gevelkunstwerk de discussie over gewelddadige kunstwerken wilde openen. Kunnen gewelddadige kunstwerken nog anno 2017?

Net daarom vindt Gatz dit een goed kunstwerk. “Het werk is goed bedoeld, laat het bestaan”, legt Gatz uit in een reactie aan VRT Nieuws. “Het is niet omdat iets hindert dat het geen goede kunst kan zijn.” Het kunstwerk weghalen zou volgens Gatz censuur zijn, “en goede censuur bestaat niet”. “We moeten niet alles waar een weerhaakje aan zit verbieden”, besluit de liberaal.

"Artistieke karakter van fresco is onweerlegbaar"

Het stadsbestuur van Brussel laat vanavond weten dat het de tekening pas zal verwijderen als iemand daar om vraagt. "Het artistieke karakter van het fresco is onweerlegbaar, net als de referentie aan "Het offer van Isaak" van Caravaggio", zegt burgemeester Mayeur.

"Maar de tekening zou verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Als dat aanleiding geeft tot spanning tussen de gemeenschappen, zullen we vragen de afbeelding te bedekken of te overschilderen." Het stadsbestuur blijft naar eigen zeggen waakzaam.