Geens wil "beetje minder formaliteit, beetje meer snelheid" voor terreurslachtoffers

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er een plan op tafel ligt voor erkenning van terreurslachtoffers. "Dat plan gaat in februari naar het parlement", legt Geens uit in "De zevende dag". Hij geeft toe dat de erkenning en de schadevergoedingen best makkelijker kunnen voor de slachtoffers van 22 maart. Geens pleit in de toekomst voor de oprichting van een taskforce.

Eerder deze week was er kritiek van de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek. Ze kwamen aan het woord in de bevoegde parlementaire onderzoekscommissie. Velen kaarten aan dat ze té weinig bijstand krijgen van de overheid en dat de administratie een waar labyrint is, zelfs voor hoger opgeleiden.

Minister Geens toont begrip in "De zevende dag". Maar wijst erop dat er al 1 miljoen euro is uitgekeerd. "Dat is een eerste keer dat we - naar Belgische normen - snel zijn geweest", nuanceert hij. De slachtoffers wachten ook nog altijd op erkenning. Daarvoor ligt een plan op tafel dat in februari naar het parlement gaat. Dan kan het statuut voor terreurslachtoffers gestemd worden.

De financiële bijstand op een rijtje

Geens somt op wat de slachtoffers aan financiële bijstand krijgen: "Ze krijgen een forfaitair voorschot van 5.000 euro op alle kosten, 6.000 euro begrafeniskosten en daarnaast worden de plafonds verhoogd indien de verzekeringen niet tussenkomen. We gaan ook subsidiair tot 120.000 euro aan schade vergoeden, inclusief morele schadevergoeding. De noodhulp gaat tot 30.000 euro."

Maar de minister geeft zeker toe dat de administratieve rompslomp ingewikkeld genoemd kan worden. Geens zal volgende week samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en premier Charles Michel (MR) nog rond de tafel zitten met nabestaanden en slachtoffers.

AFP or licensors

Warme oproep aan de verzekeringsmaatschappijen

Mocht er een nieuwe aanslag komen, dan wil Geens een taskforce oprichten op federaal niveau. "Waar de gemeenschap aan participeert en de verzekeringsmaatschappijen. In die taskforce zullen tien mensen elke dag alle dossiers afhandelen met de verzekeringen erbij", ziet Geens het.

"Ik begrijp dat de verzekeringen niet gemakkelijk zijn, want het gaat over grote sommen. Dat ondervindt ook élk slachtoffer van gelijk wel misdrijf of ongeval." Geens doet een warme oproep aan de verzekeringsmaatschappijen: "Jongens, een beetje minder formaliteit en een beetje meer snelheid, zoals de overheid."

Meest gelezen