Heeft Britse regering incident met raket doelbewust verzwegen?

In juni is een Britse oefening met een Trident-raket in de Atlantische Oceaan misgelopen en is de raket in de richting van de Amerikaanse kust gelanceerd, wat niet de bedoeling was. Volgens zondagskrant The Sunday Times heeft de Britse regering de mislukte test proberen te verzwijgen. Trident-raketten worden afgevuurd vanop onderzeeërs en kunnen geladen worden met kernkoppen. De raket die bij de mislukte proef werd gebruikt, bevatte geen kernkoppen.

Een lancering van een Trident IID5-raket vanop een Britse onderzeeër voor de kust van de Verenigde Staten is in juni misgelopen. Dergelijke raketten kunnen met kernkoppen worden uitgerust. Blijkbaar liep het mis bij de lancering en ging de raket in de richting van de Amerikaanse oostkust.

Een anonieme marineofficier heeft het over een "rampzalige mislukking". In Downing Street zou enige paniek zijn geweest. Premier Theresa May, die op het moment van de mislukte test nog geen regeringsleider was, weigert commentaar te geven. "Ik heb een absoluut vertrouwen in het Britse kernwapenprogramma", zei ze in de Andrew Marr Show, op de Britse openbare omroep BBC. Ze weigerde tot drie keer toe te antwoorden op de vraag of ze op de hoogte was van de mislukte lancering.

"Catastrofale fout

Labour-leider Jeremy Corbyn zegt te begrijpen dat May het parlement niet op de hoogte heeft gebracht, maar nu het nieuws dan toch is bekend geraakt, herhaalt hij zijn kritiek op kernwapens. "Het is een catastrofale fout als een raket in de verkeerde richting wordt gelanceerd. Gelukkig was de raket niet geladen. Stel je maar eens voor wat er zou zijn gebeurd mocht dat wel zo zijn geweest", zei hij aan Sky News.

De Schotse premier Nicola Sturgeon, een tegenstander van het Trident-programma, heeft het over "een ernstige zaak". "Er moet volledige klaarheid komen over wie wat wanneer wist en waarom het Lagerhuis niet op de hoogte is gebracht."

Afgelopen juli, toen May nog maar pas premier was, heeft het Britse parlement de vervanging van de Trident-raketten goedgekeurd. Dat staat voor een investering van zo'n 46 miljard euro (40 miljard pond).