Israël bouwt 566 nieuwe woningen in Palestijns gebied

De Israëlische gemeenteraad van Jeruzalem heeft groen licht gegeven voor de bouw van 566 woningen in Oost-Jeruzalem, het geannexeerde Arabische deel van de stad. Dat gebeurt niet toevallig twee dagen na de eedaflegging van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president.

De bouwvergunning was eind december opgeschort op verzoek van premier Benjamin Netanyahu, in afwachting van de installatie van Trump in het Witte Huis. Donald Trump heeft beloofd om de Israëlische regering door dik en dun te steunen. Barack Obama, de voorganger van Trump, was een tegenstander van de bouw van nog meer Joodse kolonies in de bezette gebieden.

Volgens het internationale recht zijn alle Joodse kolonies in de bezette gebieden illegaal. In elk geval zijn ze een obstakel voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Vorige maand heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie goedgekeurd die Israël opdraagt op te houden met de bouw van nieuwe kolonies.

Premier Netanyahu heeft trouwens laten weten dat hij vandaag een telefonisch onderhoud zal hebben met de nieuwe Amerikaanse president. Het zal volgens hem gaan over de Palestijnse kwestie, de toestand in Syrië en de bedreiging door Iran.