Kleine, nieuw ontdekte mot genoemd naar Donald Trump

Een nieuw ontdekte, kleine nachtvlinder is Neopalpa donaldtrumpi genoemd. De Canadese bioloog die de nieuwe soort beschreven heeft, heeft de naam gekozen vanwege een zekere gelijkenis van het haar op de kop van de mot en dat van Donals Trump, en omdat hij hoopt zo meer aandacht te wekken voor zeer kleine en zeldzame diersoorten.
De kop van een mannelijke Neopalpa donaldtrumpi (Foto: Vazrick Nazari).

Het gaat om een kleine nachtvlinder uit de familie van de tastermotten, de Gelechiidae. De motten leven in Californië en in grote delen van Mexico, en ze vliegen rond in februari, april, juni en augustus.

De diertjes zijn erg klein, de mannetjes hebben vleugels tussen 3 en 4,6 millimeter, de vrouwtjes halen hooguit 4,3 millimeter.

De kop van de mannelijke vlinders heeft witte en geelachtige schubben en haren, en dat was voor bioloog Vazrick Nazari reden genoeg om de soort naar Trump te noemen. De pas ontdekte mot is deze week beschreven in het tijdschrift "ZooKeys".

Eerder had al wel een rups de bijnaam "Donald Trumps hair caterpillar" gekregen. De Amerikaanse ontdekker en fotograaf Jeff Cramer noemde een rups in de Amazone van Peru zo, omdat ze op het haar van Trump leek. Die rups heet echter in het echt de "flannel moth caterpillar" en haar wetenschappelijke naam is Megalopyge opercularis.

Overigens kunnen de haren van deze rups flink irriteren als ze op de huid terechtkomen, en zelfs gevaarlijk zijn als ze in een oog of in de luchtwegen terechtkomen. 

Jeff Cramer/WENN.com

Een foto van de rups van een "flannel moth" in de jungle van Peru.