Motie van wantrouwen tegen Waalse minister in verband met Publifin

Pierre-Yves Jeholet, MR-fractieleider in het Waals Parlement, wil een motie van wantrouwen indienen tegen Waals minister Paul Furlan (PS). Dat heeft Jeholet aangekondigd op de Franstalige omroep RTBF. Zijn motie zal de steun krijgen van de Ecolo-fractie. Volgens beide oppositiepartijen heeft Furlan fouten gemaakt in verband met de Publifin-affaire.

Volgens Jeholet zal hij zijn motie ten laatste morgenmiddag indienen, tenzij de Waalse regering zelf stappen zetten. Indien de motie er effectief komt, moet het Waals Parlement binnen de 48 uur bijeenkomen.

"Al sinds 2009 ziet minister Furlan toe op vergoedingen en eventuele gevallen van belangenvermenging. Hij moet maatregelen nemen als dat nodig is", aldus Jeholet. "Hij heeft dat niet gedaan, waardoor zijn positie niet houdbaar is."

Ecolo wil dat Waals minister-president Paul Magnette (PS) Furlan de laan uitstuurt. "Wij vragen hem zijn verantwoordelijkheid te nemen", zegt Waals fractieleider Stéphane Hazée.

"Niet is veranderd met betrekking tot de situatie van Paul Furlan, en bijgevolg blijven wij hem steunen", reageert Paul Magnette. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de motie van wantrouwen tegen Furlan niets te zullen opleveren. 

Publifin is een Waalse intercommunale uit de regio Luik die actief is in de energiesector, de media en de telecom. Een aantal mandatarissen heeft er ten onrechte riante vergoedingen opgestreken.

In verband met de affaire is Claude Parmentier, de vice-kabinetchef van Furlan, al opgestapt. Zelf moest Furlan vorige week in het Waals Parlement toegeven niet op de hoogte te zijn geweest.

Bij de Publifin-affaire zijn overigens niet allen de PS, maar ook CDH, MR en Ecolo betrokken.

Meest gelezen