PS zoekt opvolger voor Hollande, al lijkt die op voorhand kansloos

In Frankrijk zijn 7.530 stembureaus geopend voor de eerste ronde van de voorverkiezingen bij de Parti Socialiste. Er moet een presidentskandidaat worden gekozen die eind april deelneemt aan de presidentsverkiezingen. Er zijn zeven kandidaten, van wie drie reële kanshebbers. President François Hollande zelf is geen kandidaat voor een tweede ambtstermijn. Vanmiddag lag de opkomst opvallend lager dan in 2011.

Net zoals het rechtse "Les Républicains" houdt de PS open voorverkiezingen, waardoor ook niet-partijleden hun stem kunnen uitbrengen. Er kan nog tot 19 uur worden gestemd.

In totaal zijn er zeven kandidaten, maar er zijn maar drie echte kanshebbers om volgende week deel te nemen aan de tweede ronde: oud-premier Manuel Valls, oud-minister van Industriële Vernieuwing Arnaud Montebourg en oud-minister van Onderwijs Benoît Hamon. Valls profileert zich als een soort centrumfiguur binnen de PS, terwijl Montebourg en Hamont een linksere koers voorstaan.

Wie uiteindelijk de PS-kandidaat wordt, zal allicht weinig uitmaken. Door de onvrede over het beleid van president Hollande lijkt de PS-kandidaat zo goed als geen kans te maken om door te stoten naar de tweede ronde van de eigenlijke presidentsverkiezingen, op 7 mei.

Er is niet alleen de verdeeldheid in de rangen van de PS, er is ook Emmanuel Macron, de oud-minister van Economie onder Hollande die zich van  de PS heeft gedistantieerd en kandidaat is voor "En Marche", een centrumbeweging die zowel van links als van rechts stemmen probeert af te snoepen.

Voor "Les Républicains" is oud-premier François Fillon aangeduid als kandidaat-bewoner van het Elysée. Aanvankelijk was gedacht dat de eigenlijke strijd op 7 mei zou gaan tussen Fillon en Marine Le Pen, de kandidate van het Front National. Nu Macron ook sommige rechtse kiezers blijkt aan te spreken, sluiten waarnemers niet uit dat die wel eens een beslissende rol zou kunnen gaan spelen.