Sarah en Gert Bettens steken handen uit de mouwen voor vluchtelingen in Duinkerke

Sarah en Gert Bettens hebben een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Het duo van K's Choice deed dit op uitnodiging van vzw Humain die daar actief is. "Ze waren bijzonder aangedaan", zegt bestuurder Patrick Legein. "Dit bezoek is het begin van een samenwerking op lange termijn."

Afgelopen maandag was Sarah Bettens te gast in "Van Gils & Gasten". Daar ontmoette ze Sofie d'Hulster die in naam van vzw Humain over het vluchtelingenkamp in Duinkerke en over de erbarmelijke omstandigheden aldaar kwam vertellen. Het kamp is officieel in handen van de Franse overheid, maar in de praktijk zijn het vooral vrijwilligers zoals zij die daar actief zijn.

Het verhaal van d'Hulster maakte zo veel indruk op Bettens dat zij en haar broer Gert vandaag een bezoek aan het kamp hebben gebracht. Bestuurder Patrick Legein nam hen op sleeptouw. "Sarah en Gert hebben eerst met ons team ter plaatse gekookt voor de mensen in het kamp zodat ze hen wat konden leren kennen", vertelt hij aan deredactie.be.

"Nadien zijn we samen door het kamp getrokken zodat ze alles met eigen ogen konden zien. Tot slot hebben ze gesproken met verschillende Syriërs die in zogenoemde shelters verblijven, veredelde hondenhokken."

"Verhalen van mensen in het kamp kwamen bij hen binnen"

"Achteraf waren Sarah en Gert erg aangedaan. Normale vrijwilligers leren het kamp stukje bij beetje kennen. Omdat zij eenmalig een bezoek brachten, zijn ze helemaal ondergedompeld en heb ik hen veel informatie in een keer moeten geven. Ook de verhalen van de mensen in het kamp zelf kwamen bij hen binnen. Nadien spraken ze hun ongeloof uit over het feit dat mensen zo moeten leven."

"Vooraf hadden Sarah en Gert ons gevraagd wat hun bijdrage kon zijn. Voor ons is het belangrijk dat zij de situatie en de problemen ter plaatse mee op de kaart kunnen zetten. Ze kunnen mee de publieke opinie helpen beïnvloeden. Momenteel werken ze hun tournee af, maar nadien zullen we opnieuw contact met elkaar opnemen om te zien hoe we elkaar kunnen versterken. Dit bezoek is het begin van een samenwerking op lange termijn."