Trump beschuldigt media van valse opkomstcijfers bij inauguratie

Donald Trump en zijn woordvoerder hebben de media ervan beschuldigd dat ze ten onrechte het aantal mensen dat vrijdag in Washington was, hebben geminimaliseerd. “Ik hield een toespraak en toen ik opkeek leek het alsof er een miljoen of anderhalf miljoen mensen waren.” Maar op basis van luchtbeelden blijkt dat dat een grove overschatting moet zijn.
AFP or licensors

Na de inauguratie van Donald Trump vrijdag verschenen er beelden van the Mall, het plein in Washington waar Trump zijn eerste speech gaf als president van de Verenigde Staten. Op die beelden is te zien dat er in vergelijking met de eerste beëdiging van Barack Obama, 8 jaar geleden, veel minder volk op het plein aanwezig was. Op basis van de beelden concludeerden kenners dat er maar zo’n 600.000 mensen naar Trump kwamen kijken. Nog conservatievere schattingen hielden het zelfs bij 250.000 aanwezigen.

Dat de media gisteren die schattingen brachten, doen Donald Trump en zijn woordvoerder nu af als leugens. Tijdens een bezoek aan de inlichtingendienst CIA haalde Trump fel uit naar de media.

"We hadden een massa mensen samengebracht", zei Trump daags na de inauguratie. "En dan sta ik deze ochtend op, zet ik een zender op en zie ik dat ze een leeg veld tonen... Wacht eens even. Ik hield een speech en toen ik opkeek, leek het wel alsof er een miljoen of anderhalf miljoen mensen stonden. En dan tonen zij een lege vlakte waar bijna niemand staat..."

“We hebben hen betrapt”, zei de president. “En ik denk dat ze er een grote prijs voor zullen betalen”, voegde hij er dreigend aan toe.

Trump zei dat er alleen al 250.000 mensen vlak bij het podium stonden en dat de rest van het plein helemaal vol stond, tot aan het grote Washington-monument op het plein. Op luchtbeelden van het moment van zijn toespraak is echter te zien dat er helemaal geen mensenmassa tot aan die obelisk stond en dat er duidelijk plekken op het plein waren, waar geen mensen stonden.

Vloerbedekking

Sean Spicer, Trumps woordvoerder, zei dat de aandacht op die lege plekken werd getrokken door de witte vloerbedekking die voor het eerst op het plein werd gelegd om het gras te beschermen. Maar diezelfde vloerbekleding werd eerder nog gebruikt. "Dit was het grootste publiek dat ooit een inauguratie heeft aanschouwd, zowel persoonlijk als wereldwijd. Punt uit", zei Spicer. "Deze pogingen het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk en fout."

"Foto's van de ceremonie van de eedaflegging waren via een tweet opzettelijk zo verspreid om het enorme aantal aanwezigen dat zich had verzameld op de National Mall te minimaliseren", beweert Spicer. 

Spicer somde ook op hoeveel mensen er in enkele afgebakende zone pasten (tussen de 220.000 en 250.000 mensen) en stelde dat "al die locaties vol waren wanneer de president de eed aflegde". Daarnaast hebben 420.000 mensen de metro genomen, in tegenstelling tot de 317.000 die de metro gebruikten voor de laatste eedaflegging van president Obama. "Dit was de grootste opkomst ooit voor een eedaflegging."

De cijfers die Spicer aanhaalde, kloppen niet. De metro zegt zelf dat er 570.557 mensen vrijdag de metro hebben genomen. Dus meer dan de 317.000 die Spicer meldde.

Maar Spicer onderschatte het cijfer van bij de laatste beëdiging van Obama. Toen namen 782.000 mensen de moltrein. Bij Obama's eerste inauguratie in 2009 waren dat er nog een pak meer: 1.1 miljoen.

Spicer, die 4 van de 5 minuten van zijn persbriefing gebruikte om de media de les te spellen, verliet de persruimte na zijn betoog zonder te antwoorden op vragen van journalisten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.