Wie naar de Hoge Venen of de Oostkantons trok, moest veel geduld hebben

De weersomstandigheden waren ideaal en er ligt een halve meter sneeuw: het perfecte moment voor heel wat Belgen om naar de Hoge Venen en de Oostkantons te trekken. Dat was te merken aan de files, zowel op de Waalse wegen als aan de skipistes en langlaufcentra.
Nicolas Lambert

Het was hier en daar druk op de wegen richting Oostkantons en Hoge Venen. Wie bijvoorbeeld richting Monschau reed, werd door de politie in Eupen al gevraagd om rechtsomkeer te maken. Wie op zijn bestemming wilde raken, moest er rekening mee houden dat de avond snel zou vallen en het dus donker zou worden.

VRT-journaliste Gitte reisde vlot naar de skipistes van Ovifat, maar moest een halfuur aanschuiven om een parkeerplaatsje te bemachtigen. Ook was het makkelijk anderhalfuur wachten om skimateriaal te huren. Sommige mensen maakten daarom rechtsomkeer.

Tegen volgend weekend treedt de dooi in

Het is niet verwonderlijk dat zowat alle skipistes en langlaufcentra in de Hoge Venen en Oostkantons open zijn. De afgelopen twee weken waren de omstandigheden ronduit ideaal: helder en zonnig weer in combinatie met de vrieskou. Op heel wat plekken ligt er een halve meter sneeuw en die zal niet meteen wegsmelten.

Hoe zit het dan voor volgend weekend? Kan er dan nog geskied of gelanglauft worden? "Tegen het weekend gaan de scherpste kantjes van de nachtvorst er wel wat af. 's Nachts kan het dan op vele plaatsen nog lichtjes vriezen maar overdag klimt het kwik hoger. Vooral tegen het weekend kan het in de Ardennen overdag lichtjes beginnen dooien", legt Sabine Hagedoren in haar weerpraatje vandaag uit.