"Mits voorbereiding kan kunstenaar reuzegrote schildering op 1 nacht maken"

De nieuwe muurschildering vlak bij het station Kapellekerk in Brussel is dan wel reuzegroot, toch is het voor een kunstenaar mogelijk de klus op 1 nacht te klaren. Dat zegt Björn Van Poucke van The Crystal Ship in "De wereld vandaag". "Zij of hij heeft deze plek zorgvuldig uitgekozen."

Vannacht heeft de anonieme kunstenaar achter de penis-, de penetratie, de anus- en de onthoofdingsmuur opnieuw toegeslagen in Brussel. Deze keer heeft zij of hij een reuzegrote bloederige figuur op een gevel vlak bij het station Kapellekerk geschilderd. Net als bij de onthoofdingsmuur heeft zij of hij zich op een historisch werk gebaseerd, meer bepaald "De lijken van de gebroeders De Witt" van Jan de Baen uit de late 17e eeuw (zie foto onder).

"Bij een dergelijke muurschildering komt heel wat voorbereidingswerk kijken", zegt Van Poucke van kunstenfestival The Crystal Ship in "De wereld vandaag". "De kunstenaar heeft deze plek op voorhand zorgvuldig uitgekozen en heeft goed nagedacht over wat zij of hij precies wou maken. Op die manier kan zij of hij deze klus in 1 nacht op enkele uren klaren, zeker gezien de tekening niet extreem gedetailleerd is. Schilderingen die in een legale context tot stond komen zijn veel gedetailleerder omdat de kunstenaar dan meer tijd heeft."

"Met The Crystal Ship maken we ook schilderijen op zulke hoogtes en van zulke groottes. Wij gebruiken hiervoor altijd een veiligheidsharnas dat we aan een hoogtewerker vastmaken. Dat is ook wat de verzekering ons aanbeveelt. Dat kan de kunstenaar in deze illegale context niet doen. Zij of hij heeft zich met een touw aan de nok van het appartementsgebouw vastgeknoopt, dertig meter hoog. Zij of hij heeft zich naar beneden laten zakken tijdens het schilderen."

Meest gelezen